CLE Reviewer Part 1

 

1. In photography, contrast means.

 

a. Subject difference  

b. Camera difference  

c. Tonal difference        

d. Total difference

 

ans: c

 

2. Camera essential which is responsible for the image formation

 on the focal plane.

a. Light tight box          

b. Shutter 

c. Film holder               

d. Lens   

e. Film

 

ans: d

 

3. Sensitivity of the film in recording light is determined by: 

a. Its trade mark  

b. Its t-number  

c. Its chemical composition  

d. Its ASA number  

e. The X-number

 

ans: d

4. The process of making photographs of minutes objects with the use of a camera attached to a microscope is-    

a. Macrophotography             

b. Microphotography 

c.  Chromatography            

d. Photomicrography           

e. Photomacrography

 

ans: d

 

5. Normal or common developing time for a normally exposed paper is about:            

a. 3 minutes                

b. 2 minutes 

c. 1 minute                   

d. 1 ½ minute               

e. 5 minutes

 

ans: d

 

6. Light travel in a straight line in the form of-    

a. Clouds                        

b. Wind  

c. Rains

d. Wave/vibration

e. Energy

 

ans: d

7.  Photographing the crime scene with a very narrow space, the lens that should be used.  

A. Wide angle lens                

b. Telephoto lens

c. Zoom lens               

d. Normal lens

 

ans: a

 

8. Device used in measuring the intensity of light as a basis for the correct setting for the allowance of photographic rays to strike the film.

a. Range finder

b. Rapid rectilinear 

c. Densio meter

d. Exposure meter

 

ans: d

 

9 . Light gathering power of the lens. 

a. Range finder

b. Focal plane   

c. Focal length     

d. Aperture          

e. Depth of field

 

ans: c

 

10. Distinguish or sharpness of details in a photograph. 

a. Contrast

b. Composition   

c. Tone                

d. Density

e. Defamation

 

ans: a

 

11. Curtain with slots various widths located immediately in front of the film, in which the movement of any of the slots across the film provides the exposure when the release button is pressed. 

a. Before the lens shutter

b. Central plane shutter 

c. Between the lens shutter

d. After lens shutter

e. Focal plane shutter

 

ans: d

 

12. Comes from the Greek words “phos” and “grapho” which means draw by light.

a. Forensic photography        

b. Photography

c. Police photography    

d. Forensic photography

 

ans: b

 

13. Light sensitivity of the film. 

a. ASA number    

b. DIN 

c. ISO                      

d. All of the above

 

ans: d

 

14. Light sensitive part of the film and the photographic paper.

a. Emulsion

b. Acetate 

c. Silver halides 

d. Chemical compounds

 

ans: a

 

15.Which of the following is not a factor in the computation for exposure-

a. ASA rating             

b. Lighting condition

c. Type of subject

d. Synchronization

 

ans: d

 

16. Which of the following factors does not affect  developing time of the film?

a. Agitation & exposure          

b. Concentration of chemicals

c. Temperature   

d. Fixation

 

ans: d

 

17.In chemical processing for film and paper, the tray must be in the order of-

a. Developer, Stop-bath, Fixer, Washing 

b. Stop-bath, Fixer, Developer, washing

c. Fixer, developer, stop-bath, washing  

d. Washing, stop bath, fixer, developer

 

ans: a

 

18.This is the chemical that prevents fog on the film during development-

a. Potassium bromide  

b. Boric acid      

c. Sodium sulphite

d. Potassium alum

 

ans: a

 

19. The literal meaning of the word photography is the drawing with

a. Camera             

b. Light                                    

c. Film

d. Developer

 

ans: b

 

20. Which of the following is not a factor in the computation for temperature?

a. Asa rating of the film    

b. lighting condition          

c. type of camera

d. Type of subject)

 

ans: c

 

This reviewer is already reviewed by our team. If you see mistakes in the questions and answers feel free to comment down below for us to evaluate it again. 

 

If you found any respective copyright and wish for the article/ reviewer to be removed or taken down feel free to contact us and all your copyrighted works will be taken down as soon as possible. If you are the original author of any of the files linked here. please let us know so that we can acknowledge you better. Thank you!

 

Do you want a copy in this reviewer? you can download it here.

Enjoyed this article? Stay informed by joining our newsletter!

Comments

You must be logged in to post a comment.

About Author