LET: Science Part 4

SCIENCE Part 4

1. This is the lower plant portion, usually a healthy root system and some portion of the stem used in grafting.

a. stamen

b. pistil

c. roostock

d. trunk

answer: c

2. In grafting, this is the portion above the graft, a young shoot or bud from a plant with beneficial characteristics like great flavor, color or disease resistance.

a. scion

b. rootstock

c. stamen

d. twig

answer: a

3. The relation which states that at the same temperature and pressure, equal volumes of all gases contain the same number of molecules.

a. Avogadro’s Law

b. Kepler’s Third Law

c. Sir Isaac Newton’s Law of Universal Gravitation

d. The Law of Harmonies

answer: a

4. The process by which green plants and some other organisms use sunlight to synthesize food from carbon dioxide and water.

a. Osmosis

b. Photosynthesis

c. Transpiration

d. Photolysis

answer: b

5. Why are plant call autotrophs?

a. Because they can use energy form light to synthesize or make their own food source.

b. Because they can be eaten as food by other organisms to carry out functions necessary for their life.

c. Because carnivorous organism rely on them for their nutrients.

d. Because most ecosystem are supported by the autotrophic primary production of plants that capture photons initially released by the sun.

answer: a

6. To perform photosynthesis, plants need the following, except:

a. water

b. carbon dioxide

c. sunlight

d. soil

answer: d

7. ___________ is the green coloration in leaves of plants.

a. carotenoid

b. chlorophyll

c. choline

d. chondroitin

READ:  LET: Science Part 1

answer: b

8. It is a bright red carotene and carotenoid and phytochemical found in tomatoes and other red fruits and vegetables, such as red carrots, watermelons and papayas.

a. hemoglobin

b. collagen

c. lycopene

d. chlorine

answer: c

9. Foods that are not red may also contains lycopene.

a. true

b. false

c. possibly

d. definitely not

answer: a

10. The atomic number of gold is 79. What is its chemical symbol?

a. G

b. Au

c. Fe

d. Ag

answer: b

11. A meteorological phenomenon that is caused by reflection, refraction and dispersion of light in water droplets resulting in a spectrum of light appearing in the sky.

a. prism

b. kaleidoscope

c. rainbow

d. aura

answer: c

12. The following are the colors found in the rainbow, except:

a. red

b. pink

c. indigo

d. yellow

answer: b

13. These are swollen underground stems that store food for the plant during dormancy, except:

a. legumes

b. bulbs

c. rhizomes

d. corms

answer: a

14. These are another type of swollen stem having no basil plate and the outside tends to be leathery. They have eyes or growth nodes from which the new plants grow.

a. corms

b. bulb

c. rhizomes

d. tubers

answer: d

15. When a liquid is heated, it eventually reaches a temperature at which the vapor pressure is large enough that bubbles from inside the body of the liquid. What do you call this temperature?

a. freezing point

b. melting point

c. boiling point

d. maximum temperature

answer: c

16. The normal boiling point of water is 100°C, but at an elevation of 10,000 feet, at what temperature does water start to boil?

READ:  LET: Science Part 3

a. 85°C

b. 110°C

c. 95°C

d. 90°C

answer: d

17. Is is an excellent solvent that can dissolve compounds, such as NaCI, that are insoluble or only slightly soluble in other liquids.

a. water

b. alcohol

c. wine

d. beer

answer: a

18. Mots solid expand when they melt, what happens to the water when it freezes?

a. expands

b. melts

c. boils

d. crystallizes

answer: a

19. It is a special type of mixture made by combining two liquids that normally do not mix.

a. solution

b. suspension

c. emulsion

d. mixture

answer: c

20. The following are examples of emulsions, except:

a. butter

b. mayonnaise

c. egg yolk

d. coffee

answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *