Prof.Ed Part 11

1. Which is a graphic illustration of the relationship between two variables?

A. Histogram

B. Scatter diagram

C. Frequency polygon

D. Normal curve

 

Ans: D

 

SITUATIONS – To answer items 2 - 3, refer to the table below.

                                           Reading Comprehension Test Results in MPS Grade III-School A

               Grade III Section

                   English (MPS)

               Filipino (MPS)

                          A

                         75

                         87

                          B

                         60

                         30

                          C

                         32

                         60

                          D

                         80

                         90

                          E

                         51

                         72

2. Which MPS 75 as mastery level, which section/s should be given remedial instruction in English and Filipino?

A. Section B only

B. Section C only

C. Section B and C

D. Section B, C, and E

Ans: D

 

3. If the grade III Section C teacher targeted a 10% MPS increase in English and in Filipino, what should be the new MPS?

A. 63 or below, Filipino; at least 34, English

B. At least 65 + for Filipino; at least 34, English

C. 66 + for Filipino; at least 34, English

D. 64, Filipino; 33, English

Ans: C

 

Use the table below to answer item 4 and 5.

                                                                         Percentage of Literacy

                                                              2004

                     2008

Age Range

Total

Male

Female

Total

Male

Female

6-14 yrs.

92.72

94.47

91.02

91.50

93.67

89.38

15 yrs.

93.19

95.46

91.02

93.28

96.07

90.75

15-24 yrs. up

98.12

98.43

97.81

98.57

98.67

98.47

4. What is/are TRUE of 2004 and 2008 data on literacy?

I. There is a greater percentage of literacy among men than women.

II.The percentage of literacy increases as age increases.

A. I only

B. II only

C. I and II

D. Neither I or II

 

Ans: C

 

5. What trend appears as males and females get older?

A. No apparent rend can be noted.

B. There are more belonging to the 15-24 age range than those in 6-14 years.

C. Males become increasingly dominant in literacy rate over their female counterparts.

D. The difference in literacy rates between males and females tends to disappears as they grow older.

 

Ans: D

 

6. Any deviation from a standard or desired level of performance is a ____________.

A. problem

B. gap

C. devotion

D. decision

 

Ans: B

 

7. How will you interpret a student’s 80% percentile score? The student scored ________.

A. higher than 80% of the member of the group

B. better, relative to the competencies targeted

C. high in all the skills being tested

D. 80% of the specified content

 

Ans: A

 

8. A negative discrimination index means _____________.

A. more from the lower group answered the test item correctly

B. more from the upper group answered the test correctly

C. the test item could not discriminate between the upper and the lower group

D. the test item has low reliability

 

Ans: A

 

9. What can be said of student performance in a positively skewed score distribution?

A. Almost all students had average performance.

B. A few students performed excellently.

C. Most students performed poorly.

D. Most students performed well.

 

Ans: C

 

10. A number test item in a test are said to be no discriminating. What conclusion can be drawn?

I. Teaching or learning was very good.

II. The item is so easy that anybody could get it right.

III. The item is so difficult that nobody could get it.

A. II and III

B. I only

C. III only

D. I and II

 

Ans: A

 

11. A test item has a difficulty index of .51 and a discriminating index of .25. What should the teacher do?

A. Make it a bonus item.

B. Retain the item.

C. Revise the item.

D. Reject the item.

 

Ans: B

 

12. The difficulty index of a test item is 1. This means the test is ________________.

A. a quality item

B. very difficult

C. very easy

D. missed by every body

 

Ans: C

 

13. If there are three raters of an essay test, what correlation is determined?

A. Triple rater

B. Inter rater

C. External rater

D. Multiple rater

 

Ans: B

 

14. Interpreting assessment results considers consistency.

Which is described when the results are consistent?

A. Validity

B. Reliability

C. Subjectivity

D. Objectivity

 

Ans: B

 

15. The common instrument used in measuring learning in the affective domain is _________.

A. questionnaire

B. checklist

C. multiple choice

D. scaling

 

Ans: D

 

16. The test in English and Mathematics showed poor results in comprehension and problem-solving questions. How may the data be used for better learner’s performance?

A. Use context clues in vocabulary building.

B. Give more exercise/situations on comprehension questions.

C. Determine weakness in grammatical structures

D. Involve parents in guiding learners’ developing good study habits.

 

Ans: B

 

17.

A parent receive the Report Card of his/her first year son as follows:

English                                                  -          82

Filipino                                                  -          82

Mathematics                                          -          75

Science                                                 -          74

Araling Panlipunan                                 -          80

Values Education                                   -          83

TLE                                                      -          85

MAPEH                                                 -           86

How many a teacher encourage the learner to improve his performance in Science?

A. Ask the learner why Science is difficult for him.

B. Request the parent to guide the learner in developing good study habits.

C. Make available science reading materials to the parent and learner.

D. Conduct remedial teaching in Science.

 

Ans: A

 

18. The decision to follow a criterion-referenced orientation in interpreting test scores will communicate _____________.

A. how much of the test content the children were able to handle

B. the spread of scores in a class

C. the ranking of the students in a section

D. the over-all performance of a particular class

 

Ans: A

 

19. In qualitative social and behavioral studies, “the investigator is a part of the study.” What are implied in this statement?

I. The researcher processes and analyzes the data himself.

II. Date interpretation depends on the orientation of the researcher.

III. The investigator is the only source of information.

IV. Data gathering may be done by others but the analysis is done by the researcher.

A. I and IV

B. II and III

C. I, II and IV

D. I, II, III and IV

 

Ans: A

 

20. After scoring teacher G. got the difference of the highest and lowest scores in each class. What did she compute?

A. Standard deviation

B. Mean

C. Range

D. Median

 

Ans: C

 

This reviewer is already reviewed by our team. If you see mistakes in the questions and answers feel free to comment down below for us to evaluate it again. 

 

If you found any respective copyright and wish for the article/ reviewer to be removed or taken down feel free to contact us and all your copyrighted works will be taken down as soon as possible. If you are the original author of any of the files linked here. please let us know so that we can acknowledge you better. Thank you!

 

Do you want a copy in this reviewer? you can download it here.

Enjoyed this article? Stay informed by joining our newsletter!

Comments

You must be logged in to post a comment.

About Author