Prof.Ed Part 15

1. A Grade 6 twelve-years-old boy comes from a dysfunctional family and has been abused and neglected. He can decode at the second grade level, but he can comprehend orally material at the fourth or fifth grade level. The most probable cause/s of this student’s reading problem is/are _____.

A. immaturity

B. emotional factors

C. neurological factors

D. poor teaching

 

Answer: B

 

2. The role of play in the pre-school and early childhood years is that it__________.

A. develops competitive spirit

B. separates reality from fantasy

C. develops the upper and lower limbs

D. increases imagination due to expanding knowledge and emotional range

 

Answer: D

 

3. Who of the following authors would most help Teacher Lito to understand the underlying effects of poverty on academic achievement?

A. Maslow

B. Dewey

C. Piaget

D. Kohlberg

 

Answer: A

 

4. In a well-known experiment, psychologists frustrate young children by placing a wire fence between the children and a pile of toys. When finally allowed to play with the toys, the children smashed and destroyed them. Which reaction was demonstrated?

A. Rational aggression

B. Displaced aggression

C. Dormant aggression

D. Sustained aggression

 

Answer: B

 

5. In a social studies class, Teacher P present a morally ambiguous situation and asks students what they would do. On whose theory is Teacher P’s technique based?

A. Bruner

B. Piaget

C. Kohlberg

D. Bandura

 

Answer: C

 

6. Which education issue can be clarified by understanding Maslow’s Needs Theory?

A. Sex education issues in school

B. Delinquency in the public schools

C. The effects of different classroom structures

D. The effect of poverty on academic achievement

 

Answer: D

 

7. You are convinced that whenever a student performs a desired behavior, provide reinforcement and soon the student learns to perform the behavior on her own. On which principle is your conviction based?

A. Cognitivism

B. Behaviorism

C. Constructivism

D. Environmentalism

 

Answer: B

 

8. William Glasser’s control theory states that behavior is inspired by what satisfies a person’s want at any given time. What then must a teacher to do motivate students to learn?

A. Make schoolwork relevant to students’ basic human needs.

B. Avoid giving assignments.

C. Make teaching-learning interactive.

D. Organize a curriculum in a spiral manner.

 

Answer: A

 

9. Which psychological theory states that the mind insists on finding patterns in things that contribute to the development of insight?

A. Piaget’s psychology

B. Kohlberg’s psychology

C. Gestalt psychology

D. Bruner’s theory

 

Answer: C

 

10. When small children call all animals “ dog”, what process is illustrated based on Piaget’s cognitive development theory?

A. Conservation

B. Assimilation

C. Accommodation

D. Reversion

 

Answer: B

 

11. Bruner’s theory on intellectual development moves from enactive to iconic and symbolic stages. Applying Bruner’s how should you tech?

A. Begin with the concrete.

B. Begin with the abstract.

C. Be interactive in approach.

D. Do direct instruction.

 

Answer: A

 

12. Which teaching activity is founded on Bandura’s social learning theory?

A. Modelling

B. Lecturing

C. Questioning

D. Inductive Reasoning

 

Answer: A

 

13. What is an application of BF Skinner’s operant conditioning theory?

A. Use of ICT in the classroom

B. Constructivist teaching

C. Computer-based self instruction

D. Action research

 

Answer: C

 

14. A person who has had painful experiences at the dentist’s office may become fearful at the mere sight of the dentist’s office. Which conditioning process is illustrated?

A. Generalization

B. Classical conditioning

C. Operant Conditioning

D. Attribution theory

 

Answer: B

 

15. If a child is bitten by a large, black dog, the child may fear not only that black dog but also other large dogs. Which conditioning process is illustrated?

A. Discrimination

B. Extinction

C. Acquisition

D. Generalization

 

Answer: D

 

16. Rene exhibits fear response to freely roaming dogs but does not show fear when a dog is a leash or confined to a pen. Which conditioning process is illustrated?

A. Discrimination

B. Extinction

C. Generalization

D. Acquisition

 

Answer: A

 

17. Bernadette enjoyed the roller coaster when they went to Enchanted Kingdom. Just at the sight of a roller coaster, she gets excited. Which theory explains Bernadette’s behavior?

A. Operant conditioning

B. Attribution theory

C. Pavlovian conditioning

D. Social learning theory

 

Answer: A

 

18. In a treatment for alcoholism. Ramil was made to drink an alcoholic beverage and then made to ingest a drug that produces nausea. Eventually, he was nauseated at the sight and smell of alcohol and stopped drinking alcohol. Which theory explains this?

A. Operant conditioning

B. Social learning theory

C. Associative learning

D. Attribution theory

 

Answer: C

 

19. A mother gives her son his favorite snack every time the boy cleans up his room. Afterward, the boy cleans his room every day in anticipation of the snack. Which theory is illustrated?

A. Operant conditioning

B. Classical conditioning

C. Associative learning

D. Pavlovian conditioning

 

Answer: A

 

20. Based on Bandura’s social learning theory, who do children often imitate?

Those who __________ .

I. Have substantial influence over their lives

II. Belong to their peer group

III. Belong to other races

IV. Are successful and seem admired

A. I and IV

B. II and IV

C. I and II

D. IV only

 

Answer: A

 

This reviewer is already reviewed by our team. If you see mistakes in the questions and answers feel free to comment down below for us to evaluate it again. 

 

If you found any respective copyright and wish for the article/ reviewer to be removed or taken down feel free to contact us and all your copyrighted works will be taken down as soon as possible. If you are the original author of any of the files linked here. please let us know so that we can acknowledge you better. Thank you!

 

Do you want a copy in this reviewer? you can download it here.

Enjoyed this article? Stay informed by joining our newsletter!

Comments

You must be logged in to post a comment.

About Author