Prof.Ed Part 16

1. If you have to develop in the students a correct sense of right and wrong, with which should you be concerned according to Freud?

A. Super-ego

B. Ego

C. Id

D. Super-ego and ego

 

Answer: A

 

2. If a student is encouraged to develop himself to the fullest and must satisfy his hierarchy of needs, you be highest need to satisfy according to Maslow is ____________.

A. Belongingness

B. Safety needs

C. Psychological need

D. Self-actualization

 

Answer: D

 

3. Which is/are the basic assumption/s of behaviorists?

I. The mind of a newborn child is a blank slate.

II. All behaviors are determined by environmental events.

III. The child has a certain degree of freedom not to allow himself to be shaped by his environment.

A. II only

B. I and II

C. I and III

D. II only

 

Answer: B

 

4. Which does Naom Chomsky assert about language learning for children?

I. Young children learn and apply grammatical rules and vocabulary as they are exposed to them.

II. Begin formal teaching of grammatical rules to children as early as possible.

III. Do not require initial formal language teaching for children.

A. II only

B. I only

C. I and II

D. I and III

 

Answer: D

 

5. What does Gagne’s hierarchical theory propose for effective instruction?

A. Sequence instruction.

B. Regard good behavior.

C. Be concerned with the socio-emotional climate in the classroom.

D. Teach beginning with the concrete.

 

 

Answer: A

 

6. Teachers should avoid ________ in assigning student performance-based ratings.

A. arbitrariness and bias

B. unnecessary deductions

C. partiality and calculation

D. unnecessary evaluation

 

Ans: A

 

7. Which is the basic principle underpinning the performance-based grading system?

A. It is a tool for improving teaching and learning.

B. It is a tool to determine prerequisite knowledge.

C. It is diagnostic, formative and summative.

D. It is evaluative and judgmental.

 

 

Ans: A

 

8. Does the development of the lesson on fraction conform to the bottom-up arrangement of the learning experiences in Edgar Dale’s Cone of Experience?

A. Yes

B. Cannot be determined

C. No

D. Up to the second phase of the lesson only

 

Answer: A

 

9. Would it be easier to understand and retain the concept of fractions if Mrs. Dela Cruz began the lesson on fractions with the meaning of  etc.?

A. No, for better learning the teacher proceeds from the concrete to the abstract.

B. Yes, provided the teacher proceeds to the concrete.

C. Yes, provided the teacher includes a concrete.

D. It depends on the teaching skills of the teacher.

 

Answer: A

 

Read the following and answer 10-11.

 

SITUATION

After reading and paraphrasing Robert Frost’s Stopping by the Woods on a Snowy Evening, Mr. Marquez asked the class to share any insight derived from the poem.

 

10. On which assumption about the learner is Mr. Marquez’s act of asking the class to share their insight based?

A. Learners are producers of knowledge not only passive recipients of information.

B. Learners are meant to interact with one another.

C. Learners are like empty receptacles waiting to be filled up.

D. Learners have multiple intelligences and varied learning styles.

 

Answer: A

 

11. The class was asked to share their insights about the poem. The ability to come up with an insight stems from the ability to _____________ .

A. comprehend the subject that is being studied

B. analyze the parts of a whole

C. evaluate the worthiness of a thing

D. relate and organize thing and ideas

 

Answer: D

 

12. Visual imagery helps people store information in their memory more effectively.

Which is one teaching implication of this principle?

A. You will not object when your students daydream in class.

B. Instruct students to take notes while

C. Encourage your students to imagine the characters and situations when reading a story.

D. Tell them to read more illustrated comics.

 

Answer: C

 

13. It is to encourage students to define terms in their own words because ___________.

A. defining the terms in their own words helps them memorize the definition faster

B. students remember information better when they mentally process it in some way

C. this is one opportunity to brush up with their English

D. they ought to connect the terms that they learn with other terms.

 

Answer: B

 

14. Teacher Z always checks on entry knowledge and skills before she proceeds to her new lesson. On which principle is Teacher Z’s practice grounded?

A. Effective teaching proceeds from the concrete to the abstract.

B. Attention is essential for learning.

C. Learning increase when lesson is relevant.

D. New learning builds on previous learning.

 

Answer: D

 

15. Which is a classroom application of this principle: “Students learn more effectively when they elaborate on new information. “Ask your students to _____________ .

A. Write the principle five times

B. Commit the principle to memory

C. Analyze the principle from different points of view.

D. Print the principle in bigger then put in a place where they can read it time and again.

 

Answer: C

 

16. What is an application of Vygotsky’s idea of scaffolding?

A. Give the learner a task that challenges her ability.

B. From the start leave the learner to herself because she has the power for self-learning.

C. Don’t spoil the learner by doing what she ought to do.

D. Give the learner the necessary assistance until she can be on her own.

 

Answer: D

 

17. Which is a classroom application of theory on operant conditioning?

A. Reinforce a good behavior to increase the likelihood that the learner will repeat the response.

B. Create a classroom atmosphere that elicits relaxation

C. Helps students see the connectedness of facts, concepts and principles.

D. Make students learn by operating manipulative.

 

Answer: A

 

18. Which an underlying assumption of the social cognitive theory? People _____________ .

A. are social! By nature

B. learn by observing others

C. Learn by trial-and-error

D. learn by association

 

Answer: B

 

19. Based on Bandura’s theory, which conditions must be present for a student to learn from a model?

I. Attention

II. Retention

III. Motor reproduction

IV. Motivation

A. I, II, III and IV

B. III and IV

C. I and II

D. I, II and III

 

Answer: A

20. Teacher R, a science teacher, makes sure all eyes are her as her as she demonstrates the proper behavior for lighting a Bunsen burner. Whose theory supports Teacher R’s practice?

A. Vygotsky’s

B. Glasser’s

C. Piaget’s

D. Bandura’s

 

Answer: D

 

This reviewer is already reviewed by our team. If you see mistakes in the questions and answers feel free to comment down below for us to evaluate it again. 

 

If you found any respective copyright and wish for the article/ reviewer to be removed or taken down feel free to contact us and all your copyrighted works will be taken down as soon as possible. If you are the original author of any of the files linked here. please let us know so that we can acknowledge you better. Thank you!

 

Do you want a copy in this reviewer? you can download it here.

Enjoyed this article? Stay informed by joining our newsletter!

Comments

You must be logged in to post a comment.

About Author