Prof.Ed Part 17

1. One learns Math by building on Math lessons previously learned. This is an application of the theory _______  theory.

A. physiological

B. constructivist

C. S-R

D. Humanist

 

Answer: B

 

Read the following and answer the question.

Teacher F teacher a multigrade class in a very remote barrio. Most of the children hike one and a half hours to school every day. By the time they reach the school, they are exhausted, hungry and sleepy. As a result, most children were not learning. She presented her problem in a meeting with parents attended only by a few and gave suggestions on what school and community can do. In the meeting it was agreed that parents took turn to cook camote, bananas cassavas or what have they for the children’s snacks. The health worker was asked to do Operation Timbang for the children. Those underweight were beneficiaries of supplementary feeding program funded by the barangay.

2. Which theory backs up Teacher F’s suggestions on feeding program and parents’ giving snacks?

A. Piaget’s cognitive development theory

B. Bruner’s theory

C. Maslow’s hierarchy needs

D. Glasser’s control theory

 

Answer: C

 

3. Recent researchers reveal limitations of behaviorists views but they continue to influence education. Which of these demonstrate/s the influence of behaviorist theories over effective learning?

A. Blended learning

B. Problem solving, HOTs

C. Journal writing

D. Programmed instruction

 

Answer: D

 

4. “Learning has taken place when a strong blood between stimulus and response in formed.” This is based on the theory of ________________ .

A. constructivism

B. categorization

C. predisposition

D. connectionism

 

Answer: D

 

5. According to Ausubel, one of the ways to strengthen the student’s cognitive structure is by using an instructional tool called ________________ .

A. cross-referencing

B. spiral approach

C. advance organizer

D. narrative

 

 

Answer: C

 

6. Thorndike’s law of effect states that a connection between stimulus and response is strengthened when the consequence is _______________ .

A. repeated

B. negative

C. pleasurable

D. positive

 

Answer: D

 

7. Watson applied classical conditioning in his experiments and the results showed that behavior is learned through stimulus-response associations, specifically the development of emotional responses to certain stimuli. This helps us in _________________.

A. interpreting reflexes as emotions

B. understanding fears, phobias and love

C. connecting observable behavior to stimulus

D. understanding the role of overt behavior.

 

Answer: B

 

8. Skinner is known for his theory based upon the notion this that learning is a result of change in overt behavior, meaning, an individual responds to events that occur in the environment. This theory came to be known as _____________.

A. connectionism

B. stimulus-response associations

C. classical conditioning

D. operant conditioning

 

Answer: D

 

9. The leading proponent of social learning theory is Bandura. He believes that ________________.

A. behavior can influence both the environment and the person

B. learning stays with the individuals until needed

C. reinforcement influence cognitive processes

D. people learn from one another such as by modeling

 

Answer: D

 

10. Miss Reyes observes that one of her students excels in activities requiring strength, speed, flexibility, balance and hand-eye coordination. According to Howard Garner, such natural intelligence can be identified as ________________.

A. bodily-kinesthetic

B. verbal-logical

C. interpersonal

D. verbal-linguistic

 

Answer: A

 

11. Learning styles refer to the preferred way an individual processes information. Classify a student who learns best who learns best through verbal lectures, discussions, talking things through and listening to what others have to say. He/She is a/an _______________.

A. visual learner

B. auditory learner

C. analytic

D. global

 

Answer: B

 

12. Identify the ninth intelligence which is described as the ability to seek connections involving one’s place in the family, school, community and “role in the world.” They ask “why are we here?” This intelligence is termed ___________________.

A. naturalist

B. interpersonal

C. intrapersonal

D. existentialist

 

Answer: D

 

13. Erikson was influenced by Sigmund Freud and came up with a theory which serves as a basis for analyzing personality and development to help facilitate the teacher’s understanding of various environmental factors that affect own behavior and those of his/her students; as well. This theory came to be known as ____________.

A. emotional development

B. moral

C. personality development

D. psycho-social

 

Answer: D

 

14. The theme of Vygotsky’s social-cultural theory emphasizes the role of appropriate assistance given by the teacher to accomplish a task. Such help enables the child to move from the zone of actual development to a zone of proximal development. Such assistance is termed _____________.

A. competency technique

B. scaffolding

C. active participation

D. collaboration

 

Answer: B

 

15. From the point of view of Bronfenbrenner’s ecological system theory, how would one explain why being born to a poor family makes a person work harder?

A. The macro system affects an individual’s behavior.

B. Culture determines a person’s behavior.

C. A person’s highest need is self-actualization.

D. Eros or life instinct helps the individual to survive.

 

Answer: D

 

16. The process of problem solving and learning are highly unique and individual. This principle means ____________.

A. students can adapt alternative problem solving models

B. students can modify their own personal styles

C. each student becomes aware of how learning styles can be changed

D. each student has his/her own distinctive style of learning and solving problems.

 

Answer: D

 

17. According to Piaget’s stage of cognitive development, between ages 12 and 15 children reach formal operational stage. What are they capable of doing at this stage?

A. Can focus on only one aspect of a situation or event

B. Can solve abstract problems and think deductively

C. Can reason inductively or deductively

D. Can do multi-tasking

 

Answer: B

 

18. At the preoperational stage of Piaget’s cognitive development, the child can see only his point of view and assumes that everyone also has his same point of view. What is this tendency called?

A. Transductive reasoning

B. Animism

C. Egocentrism

D. Conservatism

 

Answer: C

 

19. A child was shown an amount of water in a glass. The teacher poured the whole amount to a much taller and narrower glass and marked this glass A. The same amount was poured in a shorter and wider glass, marked glass B. When asked which has more water, A or B, the answer was, “Glass”. In what stage of cognitive development is the child and what is this ability called?

A. Concrete Operational stage; Conservation

B. Formal Operational stage; Deductive reasoning

C. Sensori-motor stage; Symbolic functions

D. Pre-Operational stage; Centration

 

Answer: A

 

20. In which order do the 3 important goals during childhood be attained according to Erickson?

A. Autonomy, initiative, trust

B. Trust, autonomy, Initiative

C. Initiative, trust, autonomy

D. Autonomy, trust, initiative

 

Answer: B

 

This reviewer is already reviewed by our team. If you see mistakes in the questions and answers feel free to comment down below for us to evaluate it again. 

 

If you found any respective copyright and wish for the article/ reviewer to be removed or taken down feel free to contact us and all your copyrighted works will be taken down as soon as possible. If you are the original author of any of the files linked here. please let us know so that we can acknowledge you better. Thank you!

 

Do you want a copy in this reviewer? you can download it here.

Enjoyed this article? Stay informed by joining our newsletter!

Comments

You must be logged in to post a comment.

About Author