LET: Science Part 2

SCIENCE Part 2

1.It is a molecule that carries the genetic instructions used in the growth, development, functioning and reproduction of all known living organisms and many viruses.

a. ribonucleic acid

b. proteins

c. lipids

d. DNA

answer: d

2. The outer layer of the skin which provides a barrier to infection from environmental pathogens.

a. dermis

b. epidermis

c. germinal layer

d. granular layer

answer: b

3. The science of naming, describing and classifying organisms and includes all plants, animals and microorganisms of the world.

a. Biology

b. Zoology

c. Taxonomy

d. Binomial Nomenclature

answer: c

4. The female part of a flower which is usually located in the center of the flower and is made up of stigma, style and ovary.

a. pistil

b. stamen

c. anther

d. filament

answer: a

5. What are the female egg cells of a flower that are contained in the ovary?

a. ovules

b. pollen

c. seeds

d. sperm

answer: a

6. The branch of biology that deals with the relations of organisms to one another and to their physical surroundings.

a. Geography

b. Habitat

c. Ecology

d. Zoology

answer: c

7. This term was coined by Geologist Eduard Suess in 1975 which he defined as the place of Earth’s surface where life dwells.

a. Lithosphere

b. Biosphere

c. Hydrosphere

d. Geosphere

answer: b

8. ___________ is a cooking process wherein the food substance, usually a vegetable of fruit, it scalded in boiling water, removed after a brief, timed interval and placed under cold running water to halt the cooking process.

a. Boiling

b. Poaching

c. Blanching

READ:  LET: Filipino Part 2

d. Steaming

answer: c

9. When the moon is getting larger in the sky, moving from the New Moon towards the Full Moon, it is said to be _______.

a. waning

b. waxing

c. eclipsing

d. rotating

answer: b

10. They are often called the Building blocks of life, and are the basic structural, functional and biological unit of all known living organisms.

a. DNA

b. RNA

c. cells

d. proteins

answer: c

11. there are small vertebrates that need water or a moist environment to vive which include frogs, toads, salamanders and newts.

a. Mammals

b. Crustaceans

c. Amphibians

d. Reptiles

answer: c

12. A system is said to be in equilibrium when the sum of all forces is ____________.

a. zero

b. one

c. negative

d. positive

answer: a

13. ___________ is the process of breaking down food by mechanical and enzymatic action in the alimentary canal into substance that can be used by the body.

a. Absorption

b. Digestion

c. Assimilation

d. Dissolution

answer: b

14. The _________ are a long continuous tube running from the stomach to the anus.

a. esophagus

b. alimentary canal

c. rectum

d. intestines

answer: d

15. These are atoms with the same number of protons but have a different number of neutrons.

a. isotopes

b. molecules

c. nucleus

d. ions

answer: a

16. The ______________ is the number of protons in an atom, sometimes called the proton number.

a. atomic weight

b. mass number

c. atomic number

d. atomic element

answer: c

17. To geologists, it is a natural substance composed of solid crystals of different minerals that have been fused together into a solid lump.

READ:  LET: Professional Education Part 1

a. magma

b. fossil

c. rock

d. marble

answer: c

18. _____________ is the preserved remains or traces of  organisms (plants, animals, etc.) that lived in the distant past.

a. Larva

b. Fossil

c. Crystal

d. Skeleton

answer: b

19. Who made the first significant effort towards measurement of the speed of sound?

a. Isaac Newton

b. French Mathematician Laplace

c. Madame Currie

d. Archimedes

answer: a

20. By mass, it is the third most abundant element in the universe.

a. Oxygen

b. Helium

c. Hydrogen

d. Nitrogen

answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *