CSE Reviewer Part 3

Directions: Each question below consists of a related pair of words followed by 5 other words numbered 1,2,3,4, & 5. Select the lettered word that BEST expresses a relationship similarm to that expressed in the original pair. Write only the number that corresponds to your answer.

 

PAIRED - ANALOGY APPROACH:

 

1. Electricians : plier :: ________ : ________

1. Journalist : Typewriter

2. Carpenter : Lumber

3. Plumber : Pipe

4. Poet : Poetry

5. Surgeon : Operation


Ans : 1


2. Seer : prophecy :: _________ : _______

1. Judge : Verdict

2. Architect : Design

3. Carpenter : House

4. Poet : Beauty

5. Teacher : Student


Ans : 1


3. Virtuoso : experienced :: _________ : ________

1. Philosopher : Nature 

2. Rogue : Knavish

3. Democrat : Dictatorial 

4. Evildoer : Repentant

5. Technocrat : Politics


Ans : 2


4. Stage : actor :: ________ : ________

1. Quarry : Sculptor

2. Baton : Conductor

3. Safe : Banker

4. Rink : Skater

5. Radio : Announcer


Ans : 4


5. _________ is to insect as toxicology is to _______

1. Entomology : Poisons

2. Phraseology : Behaviour

3. Ichthyology : Dinosaurs

4. Etymology : Toxicity

5. Biology : Chemistry


Ans : 1

 

6. Cautions is to ________ as radar is to ________

1. Carelessness : War

2. Worry : Disaster

3. Sanitation : Tracking

4. Protection : Direction

5. Accident : Collision


Ans : 5


7. Island : archipelago :: ________ : ________

1. Team : Player

2. Sphere : Hemisphere

3. Star : Galaxy

4. Multitude : Horde

5. Peninsula : Continent


Ans : 3


8. ________ : organization :: _______ : army

1. Merger : Assembly

2. Disband : Demobilize

3. Discharge : Dismissal

4. Resignation : integration

5. Employee : Officer


Ans : 2


9. _________ is to votes as census is to ________

1. Tally : Population

2. Election : Statistics

3. Comelec : DepEd

4. Voters : Workers

5. Hospital : Revenues


Ans : 2


10. Armory : weapons :: _______ : _______

1. Penitentiary : Warden

2. Courthouse : Laws

3. Banks : Mortgages

4. Warehouse : Merchandise

5. Hospital : Patients


Ans : 4


11. Skin : tissue :: _______ : _______

1. Envelope : Letter

2. Chisel : Stone 

3. Cord : Wood

4. Swatch : Cloth

5. Ream : Paper


Ans : 5


12. _______ is to tooth as ______ is to stump

1. Decay : Dry

2. Extract : Uproot

3. Pull : Push

4. Fill : Plant

5. Enamel : Cork


Ans : 2


13. _______ is to letter as deck is to _______

1. Message : Ship

2. Preface : Bow

3. Alphabet : Cards

4. Envelope : Ships 

5. Mail : Distance


Ans : 3


14. Pulverize : dust :: _______ : _______

1. Petrify : Coal

2. Solidify : Fluid

3. Analyze : Solution

4. Permeate : Odor

5. Vaporize : Mist


Ans : 5


15. Basement : attic :: _______ : _______

1. Baseball : Football

2. Root : Crown

3. Garage : House

4. Roof : Galvanized iron

5. Dungeon : Shelter


Ans : 2


16. Water : bucker :: _______ : _______

1. Acorn : Tree

2. Seed : Cob

3. Doctor : Profession

4. Grain : Silo

5. Fruit : Grocery


Ans : 4


17. Amusing : uproarious :: ________ : ________

1. Petty : Narrow-minded

2. Intractable : Stubborn

3. Quiet : Noisy

4. Puzzling : Dumb-founded


Ans : 4


18. Cobbler : shoes :: ________: ________

1. Painter : Easel

2. Saw : Carpenter

3. Judge : Verdict

4. Mechanic : Automotive

5. Exhausted : Weary


Ans : 4


19. Quart is to ______ as minute is to ______

1. Pint : Second 

2. Liter : Time

3. Gallon : 60 mins.

4. Volume : Hour

5. Millennium : Length of time


Ans : 1


20. Horse : foal :: ________ : ________

1. Cock : Game

2. Duck : Gander

3. Cow : Tether

4. Carabao : Calf

5. Cat : Feline


Ans : 4


21. Wheat : grain :: _______ : _______

1. Beef : Cow

2. Lime : Orange

3. Carrot : Vegetable

4. Coconut : Palm

5. Hamburger : Bun


Ans : 3


22. Possible : probable :: _______ : _______

1. Likely : Unlikely

2. Best : Better

3. Willing : Eager

4. Quick : Fast

5. Rest : Stir


Ans : 3


23. Digrees : ramble :: _______ : _______

1. Muffle : Stifle

2. Rust : Weld

3. Introduce : Conclude

4. Rest : Stir

5. Find : Explain


Ans : 1


24. Maurve : color :: _______ : _______

1. Salt : Sugar

2. Basil : Spice

3. Light : Dark

4. Rainbow : Blue

5. Brown : Tan


Ans : 2


25. Ship : disembark :: _______ : _______

1. Horse : Dismount

2. Train : Onboard

3. Intern : Jail

4. Navy : Discharge

5. Clock : Alarm


Ans : 1


26. Stable : horse :: _______ : _______

1. Sty : Pig

2. Pond : Duck

3. School : Fish

4. Swarm : Bees

5. Zoo : Lioness


Ans : 1


27. Bat : bird :: _______ : _______

1. Collie : Dog

2. Fly : Insect 

3. Whale : Fish

4. Crocodile : Alligator

5. Dolphin : Shark


Ans : 3


28. Radius : circle :: ________ : _______

1. Cord : Circumference

2. Latitude : Earth 

3. Bisector : Angel

4. Tire : Thread

5. Spoke : Wheel


Ans : 5


29. Wheel : Car :: _______ : _______

1. Motor : Truck

2. Oar : Boat

3. Kite : String

4. Wing : Plane

5. Rudder : Ship


Ans : 5


30. Decibel : sound :: ________ :  ________

1. Calorie : Weight 

2. Temperature : Weather

3. Volt : Electricity

4. Color : Light

5. Area : Distance


Ans : 3

 

This reviewer is already reviewed by our team. If you see mistakes in the questions and answers feel free to comment down below for us to evaluate it again. 

 

If you found any respective copyright and wish for the article/ reviewer to be removed or taken down feel free to contact us and all your copyrighted works will be taken down as soon as possible. If you are the original author of any of the files linked here. please let us know so that we can acknowledge you better. Thank you!

 

Do you want a copy in this reviewer? you can download it here.

Enjoyed this article? Stay informed by joining our newsletter!

Comments

You must be logged in to post a comment.

About Author