CSE: Numerical Ability Part 3

This is the Multiples Choice Questions Part 3 of Numerical Ability. In preparation for the Civil Service Exam, practice, and familiarize every question we have, it might be included in the actual examination. Good luck.

Be fully prepared for your exam, follow our tips on effective studying and test-taking strategies. Click here to read the tips:

Not passing the board exam does not mean you are not smart.
Best time schedule for review and tips on how to follow it strictly
Top 10 best food to eat for effective board exam review.
More…

Numerical Ability Part 3

1. Radicals: √0.000025

a. 0.5

b. 0.05

c. 0.005

d. 0.00005

Answer: c

2. Number Series: 1/12, 1/6, 1/4, 1/3, _____         

a. 1

b. 1/3

c. 5/12

d. ½

e. None of the above

Answer: c

3. A chemist has 400 milliliters of a solution of 20% alcohol on hand, and he wants to mix it with enough pure alcohol to turn it into a 30% alcohol solution. How much pure alcohol will this require?

a. 30

b. 40

c. 50

d. 60

e. 57

Answer: e

4. What is the percentage decrease from 80 to 60?

a.) 33.33%

b.) 25%

c.) 20%

d.) 75%

e.) None of the above

Answer: b

5. What is the percentage increase from 60 to 80?

a.) 33.33%

b.) 25%

c.) 20%

d.) 75%

e.) None of the above

Answer: a

6. A businessman sells 60% English books and still has 28 English books. Originally, he had:

a.) 47

b.) 39

c.) 60

d.) 70

e.) None of the above

Answer: d

7. Twelve and one half percent of 200 is what number?

a.) 112

b.) 12

c.) 50

d.) 25

e.) None of the above

Answer: d

8. If the price of a book is first decreased by 25% and then increased by 20%, then the net change in the price will be :

a.) 10%

b.) 20%

c.) 30%

d.) 40%

e.) None of the above

Answer: a

9. In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If this ratio is to be 1 : 2, then the quantity of water to be further added is:

a. 20 L

b. 30 L

c. 40 L

d. 60 L

e. none of the above

Answer: d

180.) Participants in a certain conference from Luzon, Visayas, and Mindanao are in the ratio of 4:3:2. If there are 120 participants from Luzon, how many participants are there in all?

a. 270

b. 150

c. 240

d. 420

e. None of the above

Answer: a

11. The sum of 63, 97, 642 and 22 is ______.

a. 871

b. 860

c. 824

d. 842

Answer: a

12. Which of the following is the product of 2, 2, 3 and 3?

a. 36

b. 24

c. 60

d. 48

Answer: a

13. What number do you get when you divide 1170 by 78?

a. 20

b. 17

c. 18

d. 15

Answer: d

14. The difference of 25657 and 12980 is _____.

a. 12677

b. 11734

c. 12776

d. 12767

Answer: a

15. Subtract 92 from the sum of 128, 311 and 722.

a. 1077

b. 1067

c. 1063

d. 1072

Answer: b

16. Divide the product of 97 and 18 by 6.

a. 291

b. 302

c. 289

d. 278

Answer: a

17. Add the following numbers, 111.75, .03, 752.5 and 10.620.

a. 862.811

b. 873.900

c. 874.900

d. 875.910

Answer: c

18. Which of the following numbers is divisible by 15?

a. 301

b. 270

c. 218

d. 4629

Answer: b

19. What do you get when you multiply the sum of 6411, 7210, 8103 and 6012 by 6?

a. 152346

b. 167417

c. 172408

d. 166416

Answer: d

20. Multiply 7200 by .06. What do you get?

a. 432

b. 432.01

c. 432.06

d. 432.1

Answer: a

Facebook
Twitter
LinkedIn

LET: TLE Part 3

This is the Multiples Choice Questions Part 3 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 2

This is the Multiples Choice Questions Part 2 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 1

This is the Multiples Choice Questions Part 1 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 21

This is the Multiples Choice Questions Part 21 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 20

This is the Multiples Choice Questions Part 20 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 19

This is the Multiples Choice Questions Part 19 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »