Prof.Ed Part 18

1. Research on the brain reveals that the numbers of dendrite connections in the first five years of growth are in the tens of billions. What does this underscore?

I. The significance of a stimulating early childhood education

II. The necessity of forcing the child to learn at an early age or else may never get interested at all

III. The need to punish preschool children when they can’t follow a lesson for them to remember the lesson

IV. The significance of right parenting

A. I and III

B. II and IV

C. I and IV

D. II and III

 

Answer: C

 

2. Which appropriate teaching practice flows from this research finding on the brain: The brain’s emotional center is tied into its ability to learn.

A. Create a learning environment that encourages students to explore their feeling and ideas freely.

B. Come up with highly competitive games where winners will fell happy.

C. Tell students to participate in class activities or else won’t receive plus points in class recitation.

D. Employing MI teaching approaches

 

Answer: A

 

3. Which VIOLATES this brain-based principle of teaching-learning: “Each child’s brain is unique and vastly different from one another.”

A. Giving ample opportunity for a pupil to explore even if the class creates “noise”

B. Making a left-handed pupil writes with his right hand as this is better

C. Allowing open dialogue among students

D. Employing MI teaching approaches

 

Answer: B

 

4. Research says that development in one domain (physical, social, emotional, cognitive) influences and is influenced by development in other domains. What is an education implication of this finding?

I. Use MI approaches

II. Stimulate the sense of sight which is the most important of the senses

III. Use thematic teaching

A. III only

B. I only

C. I and II

D. I and III

 

Answer: D

 

5. Piagetian tasks state that thinking becomes more logical and abstract as children reach the formal operations stage. What is an education implicational of this finding?

A. Expect hypothetical reasoning from learners between 12 to 15 years of age.

B. Engage children in analogical reasoning as early as preschool to train them for HOTS.

C. Learners who are not capable of logical reasoning from age 8 to 11 lag behind in their cognitive development.

D. Let children be children.

 

 

Answer: A

 

6. Research says: “People tend to attribute their successes to internal causes and their failures to external causes. “Based on this finding, what should be taught to your students for them to be genuinely motivated to succeed?

A. Make them realize that both success and failure are more a function of internal causes.

B. Tell them that the research when applied will make them genuinely motivated.

C. Convince them that genuine motivation is the only factor that matters for a person to succeed.

D. Make them realize that failure is a part of life.

 

Answer: A

 

7. Research found that when a child is engaged in a learning experience a number of areas of the brain are simultaneously activated. What is an application of this in the teaching process?

I.  Make use of field trips, guest speakers

II. Do multicultural units of study

III. Stick of the “left brain and right brain” approach

A. II only

B. I only

C. I and III

D. I and III

 

Answer: D

 

8. High levels of cortisol , the stress hormone, inhibits learning. What is an implication of this in the teaching-learning process?

A. Teacher should be non-threatening in her ways.

B. Avoid quizzes and tests.

C. Never raise your voice.

D. Don’t give assignments.

 

Answer: A

 

9. Research findings showed that student’s motivation may vary according to socio-economic background. Which observation can attest to his?

A. Females are more likely than males to earn higher grades.

B. Students from failing and dropping from school.

C. Gifted students are more highly motivated.

D. More boys than girls become underachievers.

 

Answer: B

 

10. Studies in the area of neurosciences disclosed that the human brain has limitless capacity. What does this imply?

A. Pupils can possibly reach a point where they have learned everything.

B. Every child is a potential genius.

C. Some pupils are admittedly not capable of learning.

D. Every pupils has his own native ability and his learning is limited to this native ability.

Answer: B

 

11. Vygotsky claimed that social interaction important for learning. What does this imply?

A. Since they are not capable of interaction, children in the crib has no learning yet.

B. Children learn well by passive presentation of information.

C. Children learn from adults and other children.

D. Children are independent problem solvers.

 

Answer: C

 

12. In what developmental stage is the pre-school child?

A. Infancy

B. Babyhood

C. Early childhood

D. Late childhood

 

Answer: C

 

13. The fourth year high school student is in the developmental stage of ______________.

A. late childhood

B. pre-adolescence

C. adolescence

D. early childhood

 

Answer: C

 

14. In what developmental stage will be the college graduating student fall?

A. Pre-adolescence

B. Adolescence

C. Early adulthood

D. Middle adulthood

 

Answer: C

 

15. Which characteristics behavior of a Grade IV pupils makes you conclude he is behind in his developmental in comparison with the average Grade IV pupil?

A. Has not learned to get with his age mates

B. Has no achieved emotional independence from parents

C. Has not achieved a feminine and masculine social role

D. Has not achieved socially responsible behavior

 

Answer: A

 

16. Which holds true of adolescence?

A. Spurt in physical growth and hormonal changes

B. Lack of idealism

C. Dependence

D. Defiance of peer group norm

 

Answer: A

 

17. Which are said to be formative years?

A. 0 – 5 years

B. 2 – 7 years

C. 3 – 5 years

D. 0 – 7 years

 

Answer: A

 

18. Research on teacher-effectiveness practices has shown that ______________.

A. direction should be few and best delivered in a casual manner.

B. planning has title impact on student learning.

C. questioning strategies are ineffective monitoring techniques.

D. teaching procedure on classroom routines early in the school year are essential.

 

Answer: D

 

19. Which statement/s on classroom climate is/are TRUE?

I. Classroom climate is affected by the type of leadership exhibited by a teacher.

II. Classroom climate is not affected by the type of leadership exhibited by a teacher.

III. Democratic leadership produces more task orientation and more socially acceptable behavior than does autocratic leadership.

IV. When environmental conditions are appropriate for learning, the likelihood of disruptive behavior is minimized.

A. II and III

B. I, II and IV

C. III only

D. I only

 

Answer: B

 

20. Which is TRUE of a democratic classroom?

A. Policies are a matter of group discussion and decision

B. Decision is a monopoly of the teacher

C. Decision is left entirely to students.

D. Suggested are frowned upon.

 

Answer: A

 

This reviewer is already reviewed by our team. If you see mistakes in the questions and answers feel free to comment down below for us to evaluate it again. 

 

If you found any respective copyright and wish for the article/ reviewer to be removed or taken down feel free to contact us and all your copyrighted works will be taken down as soon as possible. If you are the original author of any of the files linked here. please let us know so that we can acknowledge you better. Thank you!

 

 

Do you want a copy in this reviewer? you can download it here.

Enjoyed this article? Stay informed by joining our newsletter!

Comments

You must be logged in to post a comment.

About Author