LET: Professional Education Part 1

Professional Education Part 1

1. “Freedom and authority are not antagonistic, moreover, freedom is the legitimate offspring of authority.” Which of the following situation best illustrate the above principle?

a. Parents and teachers personifying authority and discipline.

b. Children learn freedom by being inhibited in their conduct.

c. Students are free to do what law allows.

d. Teacher carries a mantle of authority in a domineering manner.

answer: b

2. The relationship between education and culture tends to be cyclical. This means that __________.

a. the school serves as a channel where individuals learn their culture.

b. it is the school’s primary function to transmit culture and is an agent of change.

c. the school system transmit culture and the classroom is the agent of transmission.

d. The school is shaped by culture and culture is, in turn, influenced by the school.

answer: c

3. According to J. Dewey, “Education is a continuous process of experiencing and revising or reorganizing experiences. This means that education ________________.

a. takes place formally or informally to enable the individual to grow

b. is never completed and goes on throughout life

c. may take place anywhere and anytime the individual desires

d. takes place in school where learner is exposed to specific, self-contained experiences

answer: c

4. Which of the current classroom practices is influenced by Skinner’s Operant Conditioning?

a. connection between stimulus and response

b. involuntary response to a stimulus

c. reinforcement of correct practices

d. progression of subordinate learning

answer: c

5. The primary objective of bilingual education is to prepare learners to be ____________.

READ:  LET: Professional Education Part 2

a. globally competitive

b. proficient in Filipino and other major dialects

c. proficient in both English and Filipino

d. proficient in Filipino and another foreign language

answer: a

6. The principle of Individual Differences require teachers to ______________.

a. give more attention to the gifted students

b. treat all learners alike while in the classroom

c. provide varied learning activities to suit individual needs

d. provide modules for slow learners in the class

answer: c

7. “All learning is bond-connecting.” Which of the following is this Principle not applicable?

a. attitutes

b. reflexes

c. skills

d. habits

answer: b

8. Which of the following statements regarding professional teachers is the major difference in the professionalizing of teachers and teaching as embodied in PD 1006 and R.A. 7836?

a. appointed on full time basis and on permanent status

b. holder of valid professional certificate of registration

c. assigned at the tertiary level in both private and state colleges and universities

d. assigned at the elementary and secondary levels in both public and private schools

answer: b

9. How is Values Education offered in the National Secondary Education Curriculum (NESC)?

a. integrated in all subject areas

b. offered as a separate subject

c. emphasized in MAKABAYAN subjects

d. integrated with T.H.E subjects

answer: b

10. What is the most important principle that a teacher should follow in initiating a program of positive reinforcement?

a. conduct peer approval and recognition

b. punish negative behaviour and reward positive behaviour

c. provide regular opportunities for socially – acceptable behaviour

d. reward should come immediately after appropriate behaviour

READ:  LET: Professional Education Part 3

answer: d

11. The history of curriculum development includes the hidden curriculum approach. What is the context emphasis of this approach?

a. introspection and choice

b. student experiences and activities

c. implicit processes and social norms

d. student needs and interests

answer: d

12. What type of justice implies the duty of one individual to give another what is due him?

a. distributive justice

b. commutative justice

c. social justice

d. penal justice

answer: c

13. Which thrust on values formation is intended to help the students identify and be aware of  their values?

a. values integration

b. values clarification

c. values enhancement

d. moral development

answer: b

14. Which among these goals for change is espoused by the “Moral Recovery Program?”

a. sense of justice, sense of national pride and of seriousness

b. sense of national pride, sense of seriousness and sense of common good

c. sense of seriousness, of common goal and sense of justice and outrage over its’ violations

d. sense of national pride, of common good and justice and outrage over its’ violations

answer: b

15. Which of the following runs counter to the development of honesty and good governance?

a. transparency in barangay operations and other organizations thru public reporting

b. vigilance in the use of weights and measures used in the market

c. equal payment of government employees productivity pay

d. payment of just wages to workers and employees

answer: c

16. Which statement holds true to values clarification?

a. values are independent of time, place and persons; is meant to help students get at their own feelings and ideas

READ:  LET: Filipino Part 2

b. no person has the right set of values to pass on to others; is meant to let the students understand their own feelings, ideas and beliefs

c. values are objective

d. values are independent of time

answer: a

17. Which of the following is NOT a goal of true authority?

a. to help, form and guide others

b. to set examples for/ to others

c. to coerce other to do what the authorities what them to do

d. to bring out the best in others

answer: c

18. The Philippine Education Act of 1982 define the areas of concern of the three levels if educational system. What is the mission of the elementary education?

a. to mould an effective and efficient teacher

b. to establish a relevant and responsive quality education

c. to produce an enlightened, disciplined, creative and productive citizen

d. create a modern and up-to-date methods of teaching and materials

answer: c

19. Free public elementary and secondary education is in line with the government’s effort to address educational problems of ___________.

a. productivity

b. relevance and quality

c. effectiveness and efficiency

d. access and equity

answer: d

20. “Men are built not born” as what John Watson said. This statement points to ___________

a. effect of heredity

b. absence of genetic influence on a person’s development

c. effect of environmental stimulation on a person’s development

d. ineffectiveness of training on a person’s development

answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *