LET: English Part 3

English Part 3

1. What truth relation is exemplified in this pair of sentences: “Sentence A: The fisherman caught a fish.” “Sentence B: The fisherman caught a milkfish.”?

a. Sentence A presupposes Sentence B.

b. Sentence B presupposes Sentence A.

c. Sentence A entails Sentence B.

d. Sentence B entails Sentence A.

Answer: d

2. What is the classification of the morpheme in each of the following linguistic data: invert, covert, revert, subvert, divert?

a. Grammatical bound morpheme

b. Lexical free morpheme

c. Grammatical free morpheme

d. Lexical bound morpheme

Answer: d

3. Why does the word “take” when pronounced is different from the words “fake”, “vase”, and “thank”?

a. All the three expression have initial fricative segment.

b. All the three expressions have initial affricative segment.

c. All the three expressions have final voiceless stops.

Answer: a

4. The vowels in the words “pet”, “but”, “say” and “sew” are _________.

a. [+high]

b. [+low]

c. [-high] and [-low]

d. [+tense]

Answer: c

5. Let’s surveil the place. The morpheme surveil is an example of ________.

a. root creation

b. derivation

c. back formation

d. clipping

Answer: c

6. What is the morphological error in the following sentence: ” The boys’ in the camp exercises are held in the morning.”?

a. Two derivational morphemes are used in the noun [boy].

b. The derivational morpheme is used before the inflectional morpheme.

c. Two inflectional morpheme are used in the head noun of the noun phrase.

d. The inflectional morpheme is used before the derivational morpheme.

Answer: c

7. Which of the following is CORRECT?

READ:  LET: English Part 4

a. A noun phrase must always have an adjective and prepositional phase.

b. A determiner and a noun are obligatory components of a noun phrase.

c. A noun phase must constitute a determiner, a quantifier or a verb phase before a head noun.

d. A noun in the noun phase may have an adjective before it, or a determiner, or may be followed by a prepositional phase.

Answer: d

8. In the phase structure rules, a prepositional phase consist of a preposition, followed by a __________.

a. noun

b. objective pronoun

c. noun phrase

d. clause

Answer: c

9. Which is a sense property in which two words have the same sense, or same values for all of their semantic features? Example: “teacher” and “instructor”

a. Hyponymy

b. Deixis

c. Anaphora

d. Synonymy

Answer: d

10.

American: Are you a Filipino?

Filipino: Yes, I am.

American: So you must be a nurse.

What concept explains the conversation above?

a. Referent

b. Extension

c. Prototype

d. Stereotype

Answer: c

11. After supper, the wife asked the husband, “Should I get you some ice cream?” The husband responded, “Am I diabetic?” What conversational maxim is violated?

a. Manner

b. Relation

c. Quality

d. Quantity

Answer: c

12. What can be said about a polite expression such as, “Can you give me a glass of water?”

a. It is an indirect illocutionary act.

b. It is a direct illocutionary act.

c. It is an implied locutionary act.

d. It is a non-literal locutionary act.

Answer: a

13. In second language acquisition, what is the route to pidginization and fossilization of errors?

a. Nativization and assimilation

b. Nativization and accommodation

c. Denativization and assimilation

d. Denativization and accommodation

READ:  LET: Science Part 1

Answer: a

14. Teacher Betty justifies the inclusion of grammar in her lessons. According to her, it should be an integral part of the curriculum. What theory of second language acquisition explains Teacher Betty’s justification?

a. Nativization Model

b. Accommodation Theory

c. Communicative Language Teaching

d. Monitor Model

Answer: d

15. Teacher Judy examines the reading selection that she will discuss in her class. She reads the selection to check whether the language and vocabulary might be to difficult for the students to understand? What theory explains this?

a. i+ l hypothesis

b. Scaffolding hyphothesis

c. Readability Test

d. Emergent literacy

Answer: a

16. A Filipino family migrated to the US. After 5 years, the child’s accent is typically Filipino. He did not learn the accent of the Americans. When his mother was asked why his sin did not acquire the accent facility to communicate in English, the mother responded, “He didn’t want to mingle with other children in the US. He was always at home.” What explains this phenomenon?

a. Accommodation theory

b. Monitor Model

c. Discourse Theory

d. Nativization Model

Answer: a

17. Which of the following classes promotes the desired learning environment discussed in the learning-acquisition hypothesis of Monitor Model?

a. Teacher Judith teachers substitution drills after a discussion on grammatical structure.

b. Teacher Michael conducts a speech choir, emphasizing correct intonation and pronunciation.

c. Teacher Ben shows a news clip from CNN and asks students questions.

d. Teacher Lovely tells the class to write a letter following the correct format and structure.

Answer: c

18. The goals of this language teaching approach are learn grammar, vocabulary and culture. Teacher is the authority, He/She makes use of translation, deductive study of grammar, memorization of vocabulary. Which approach of language teaching is described?

READ:  LET: Filipino Part 4

a. Grammar-translation approach

b. Natural approach

c. Community language learning approach

d. Direct approach

Answer: a

19. Which of the following does NOT justify the use of communicative language teaching?

a. Within a social context, people need to perform the tasks and functions.

b. Students perform well in class, but they are unable to perform communicative task outside the classroom.

c. Within a social context, people need to develop their cognitive abilities through their authentic text and content language.

d. Students need to develop communicative competence as they enhance their linguistic competence.

Answer: c

20. Teacher Mary learned in her graduate degree class that language learning could be a result of cognitive processes, or the act of knowing something, Which of the following is a result of this principle?

a. Content-based instruction

b. Desuggestopedia

c. Peripheral learning

d. Total physical response

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published.