CSE: General Information Part 4

This is the Multiples Choice Questions Part 4 of General Information. In preparation for the Civil Service Exam, practice, and familiarize every question we have, it might be included in the actual examination. Good luck.

Be fully prepared for your exam, follow our tips on effective studying and test-taking strategies. Click here to read the tips:

After passing your board exam, what is you next move?
Techniques on how to correctly answer the test questions during board exam
Tips on passing the board exam even if simultaneously combining work and self-review
More…

General Information Part 4

1. Still in Article II of the 1987 Philippine Constitution, Section 6 tells about something that shall be inviolable, which means never to be broken, infringed or dishonored. What is it?

a. The rights of foundlings

b. A citizen’s rights

c. Separation of Church and State

d. Freedom of speech

Answer: c

2. In Article IV of the 1987 Philippine Constitution, what does Section 4 sate about the citizens of the Philippines who marry aliens?

a. They become citizens of the country where their husband/ wife is a citizen of.

b. They shall retain their citizenship.

c. They are deemed under the law to have renounced it.

d. They became aliens too.

Answer: b

3. In section 2, of Article VI of the 1987 Philippine Constitution, the Senate shall be composed of how many senators who shall be elected at large by the qualified voters of the Philippines?

a. 24

b. 12

c. 36

d. 30

Answer: a

4. What power is vested in the President of the Philippines as provided in Section 1 of Article VII of the 1987 Philippine Constitution?

a. Legislative power

b. Executive power

c. People’s power

d. Judicial power

Answer: b

5. Still in Article VII of the 1987 Philippine Constitution, Article 4 declares who, sitting en banc, shall be the sole judge of all contests relating to the election, returns, and qualifications of the President or Vice-President?

a. Commission on Elections

b. Senate

c. Supreme Court

d. Congress

Answer: c

6. The suspension of what shall apply only to persons judicially charged for rebellion or offenses in, or directly connected with invasion.

a. TRO or Temporary Restraining Order

b. Arrest warrant

c. Writ of Habeas Corpus

d. Senate power

Answer: c

7. What shall be enjoyed by the territorial and political subdivision of the Republic of the Philippines which are the provinces, cities, municipalities and barangays as provided for by Section 1 of Article X of the 1987 Philippine Constitution?

a. IRA or Internal Revenue Allotment

b. Local Autonomy

c. Legislative power

d. Due process of law

Answer: b

8. Who shall have exclusive power to initiate all cases of impeachment as provided for by Section 3 of Article XI of the 1987 Philippine Constitution?

a. Supreme Court

b. COMELEC

c. The House of Representatives

d. Department of Interior and Local Government

Answer: c

9. Who shall be guaranteed by the State the rights to self-organization, collective bargaining and negotiations and peaceful concerted activities, including the right to strike in accordance with law as provide by Section 3 of Article XIII of the 1987 Philippine Constitution?

a. Labor leaders

b. Workers

c. Cooperatives

d. Barangay officials

Answer: b

10. What shall be included by all educational institutions as part of the curricula as provided for by Section 3 of Article IV of the 1987 Philippine Constitution?

a. The study of the life of Rizal

b. The study of Philippine History

c. The study of the Filipino language

d. The study of the Constitution

Answer: d

11. The Congress, by a vote of _____ of both Houses in joint session assembled, voting separately, shall have the sole power to declare a state of war.

a. Two-thirds

b. One-half

c. Three quarters

d. Minority

Answer: a

12.  It states that “no person shall be deprived of life, liberty, or property without due process of law, nor any person be denied the equal protection of the laws.”

a. Article VI

b. Bill of Rights

c. Republic Act

d. Court Order

Answer: b

13. All of the following is TRUE except:

a. No person shall be compelled to be a witness against himself

b. No person shall be imprisoned for non-payment of debt or poll tax.

c. No ex post facto law or bill of attainder shall not be enacted.

d. No person shall be detained solely by reason of his political beliefs and aspirations.

Answer: c

14. The following are citizens of the Philippines except:

a. Those fathers or mothers are citizens of the Philippines

b. Those who are born before January 17, 1973, of Filipino mothers, who elect Philippine citizenship upon reaching the age of majority

c. Those who are naturalized citizens of the Philippines in accordance with law.

d. All of the above are true.

Answer: d

15.  It is the right and obligation by all citizens, who are at least 18 years of age, and qualified by law, to vote in the election of national and local officials of the government without literacy,, property, or other substantive requirement.

a. Suffrage

b. Election

c. Voting power

d. Civil Right

Answer: a

16. The three inherent powers of the state are the following except one:

a. Police Power

b. Power of Eminent Domain

c. Power of Taxation

d. Power to Impeach

Answer: d

17. It is the power of the State to promote public welfare by restraining the use of both liberty and property of all people.

a. Police Power

b. Power of Eminent Domain

c. Power if Taxation

d. Power to Impeach

Answer: a

18.  It is the power of the State to take properties for the purpose of public use upon payment of just compensation.

a. Police Power

b. Power of Eminent Domain

c. Power if Taxation

d. Power to Impeach

Answer: b

19. It is the power of the State to impose charge or burden to persons and properties, and property rights for the purpose of raising revenues to protect the people and extend public projects and services.

a. Police Power

b. Power of Eminent Domain

c. Power if Taxation

d. Power to Impeach

Answer: c

20. The following are members of the Constitutional Commission except:

a. Commission on Civil Rights

b. Commission on Elections

c. Civil Service Commission

d. Commission on Audit

Answer: a

Facebook
Twitter
LinkedIn

LET: TLE Part 3

This is the Multiples Choice Questions Part 3 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 2

This is the Multiples Choice Questions Part 2 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 1

This is the Multiples Choice Questions Part 1 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 21

This is the Multiples Choice Questions Part 21 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 20

This is the Multiples Choice Questions Part 20 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 19

This is the Multiples Choice Questions Part 19 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »