LET: Professional Education Part 11

This is the Multiples Choice Questions Part 11 of Professional Education. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might be included in the actual examination. Good luck.

Be fully prepared for your exam, follow our tips on effective studying and test-taking strategies. Click here to read the tips:

Patrons Saints usually visited by Filipinos to ask for help to Pass the Board Exam
Top 10 superstitious beliefs practiced by Filipinos to pass the board exam
Things to do while waiting for the result of your board exam
More…

Professional Education Part 11

Choose the letter of the best answer in each questions.

1.In a knowledge-based society, teachers must be capable of effective communication. What does effective communication involve?

Ⅰ. Teaming, collaborating and interactive communication

Ⅱ. Interpersonal skills and personal responsibility

Ⅲ. Social and civic responsibility

Ⅳ. Adaptability and self-direction

a. Ⅰ only

b. Ⅱ only

c. Ⅰ,ⅡandⅢ

d. Ⅰ,Ⅱ,Ⅲ and Ⅳ

Answer: a

2. International educators propose a definition of the term global competence. What is the MOST appropriate characteristic of a globally competent individual?

a. Having an open mind while actively seeking to understand norms and work effectively outside one’s environment

b. Ability to become familiar with a new culture and work environment

c. Having the intercultural facility of effective two-way communication

d. Having the professional competence to speak a foreign language

Answer: a

3. which of the following may generate interpersonal relationships in the work environment?

a. Learning new skills

b. Challenge the best

c. Off-site festival

d. Dance Festival

Answer: c

4. What practices develop interpersonal sensitivity ?

Ⅰ. Communicate programs/projects to stakeholders

Ⅱ. Give positive criticisms based on stakeholders

Ⅲ. Communicate concerns/issues for improvement

Ⅳ. Tell teacher to attend professional development

a. Ⅱ,Ⅲ,Ⅳ

b. Ⅰ,Ⅱ,Ⅲ

c. Ⅰ,Ⅱ,Ⅳ

d. Ⅰ,Ⅲ,Ⅳ

Answer: b

5. The NCBTS domain on Social Regard for Learning Focuses on which indicators?

a. Demonstrates punctuality

b. Maintain appropriate appearance

c. Communicates higher learning expectations

d. Makes use of various learning experiences

e. Is careful about the effect of one’s behavior on learners

Answer: a

6. Which NCBTS domain creates situations that encourage learners to use high order thinking skills (HOTS)?

a. Diversity of learner

b. Curriculum

c. Learning Environment

d. Community Linkages

Answer: b

7. Which one describes one responsibility of a teacher in school dominated by Indigenous People’ (IP) children?

a. Point out the negative elements of their culture to help them improve.

b. Help them realize the positive elements of their culture and make them fell proud about them.

c. Teach basic concept in the context of the IP culture

d. Show them other peoples’ cultures

Answer:a

8. In an era of knowledge explosion, what is supposed to be every teacher’s most important responsibility to maximize children’s learning?

Ⅰ. Teach learners the skills on how to learn

Ⅱ. Teach learners information only

Ⅲ. Teach learners how to evaluate information.

a. Ⅰ and Ⅲ

b. Ⅰ only

c. Ⅰ and Ⅱ

d. II only

answer: a

9. As a community leader, which one a teacher NOT do?

a. Solicits donation from philanthropists in the community

b. Plays an active part in the activities of the community

c. Supports effort of the community to improve their status in life

d. makes herself aloof to ensure that her decisions will not be influenced by community politics

Answer: d

10. As an effective classroom manager, what should a teacher do?

Ⅰ. She uses instructional time wisely

Ⅱ. She uses her power to punish student for the sake of discipline

Ⅲ. She puts to use available and appropriate materials.

Ⅳ. She manipulates colleagues and students so she can meet her goas

a. Ⅰ and Ⅲ

b. Ⅱ,Ⅲ and Ⅳ

c. Ⅰ,Ⅱ and Ⅲ

d. Ⅰ,Ⅱ,Ⅲ and Ⅳ

Answer: a

11. Alvin Toffer said: “The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write but those who cannot learn, unlearn, and relearn.” Based on this statement, what are the important responsibilities of the teacher?

Ⅰ. To enable learners to adapt to change

Ⅱ. To teach learners the basics

Ⅲ. To equip them with skills to learn

a. Ⅱ and Ⅲ

b. Ⅰ and Ⅲ

c. Ⅰ and Ⅱ

d. Ⅰ,Ⅱ and Ⅲ

Answer: d

12. In the midst of a highly pluralistic society, what type of learning environment is the responsibility of the teacher?

Ⅰ. safe

Ⅱ. Gender-biased

Ⅲ. Secure

a. Ⅰ and Ⅲ

b. Ⅰ, Ⅱ and Ⅲ

c. Ⅰ and Ⅱ

d. Ⅱ only

Answer: a

13. The professional teacher is not “the sage on stage” but” the guide from the side.” This implies that teachers______.

a. act as facilitators of learning

b. serves dispensers of knowledge

c. project an “Almighty-Omniscient” image

d. cling to their power to impose rules

Answer: a

14. A teacher is said to be a “trustee of the cultural and educational heritage of the nation and is under obligation to transmit to learners such heritage.” Which practice makes him/his fulfill such obligation?

a. Use interactive teaching strategies.

b. Use the latest educational technology.

c. Observe continuing professional education.

d. Study the life of Filipino heroes.

Answer: d

15. It is the responsibility of every teacher to undergo annual medical check-up in the interest of the ______.

Ⅰ. teacher

Ⅱ. School and community

Ⅲ. Learning

a. Ⅰ and Ⅱ

b. Ⅰ only

c. Ⅰ,Ⅱand Ⅲ

d. Ⅲ only

Answer: c

16. Teacher often complain of numerous non-teaching assignments that adversely affect their teaching, does this mean that teachers must be preoccupied only with teaching?

a. No, because every teacher is expected to provide leadership and initiative in activities for the betterment of communities

b. Yes, because teaching is more than enough full time in job.

c. No, because to lead in community activities is the job of elected officials

d. Yes, if they are given other assignments justice demands that they be properly compensated

Answer: a

17. Teacher Paz does NOT personally agree with one school policy. What is her professional responsibility?

a. Be indifferent about it but exert effort to understand it

b. Make an honest effort to understand, support, and carry out the school policy even if she does NOT personally agree.

c. Remain connected with the school but defy the policy because in conscience she cannot agree.

d. Lead a campaign against its abolition.

Answers: b

18. In the context of constructivist learning transaction, the teacher as facilitator of learning engages in an instruction that is ________.

a. flexible and creative

b. understanding and independent

c.formative and summative

d. democratic and independent

Answer: a

19. Global students learn with short bursts of energy. To maintain concentration, they require________.

a. frequent reminder that they need to concentrate

b. frequent and intermittent breaks

c. short and easy reading materials

d. music while study

Answer: a

20 Which two statements BEST describe a global teacher?

Ⅰ. Thinks and acts both locally and globally

Ⅱ. Believes in education for sustainable development

Ⅲ. Wants to work abroad

Ⅳ. Desires to live abroad

a. Ⅱ and Ⅳ

b. Ⅰ and Ⅱ

c. Ⅰ only

d. Ⅲ only

Answer: b

Facebook
Twitter
LinkedIn

LET: TLE Part 3

This is the Multiples Choice Questions Part 3 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 2

This is the Multiples Choice Questions Part 2 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 1

This is the Multiples Choice Questions Part 1 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 21

This is the Multiples Choice Questions Part 21 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 20

This is the Multiples Choice Questions Part 20 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 19

This is the Multiples Choice Questions Part 19 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »