LET: Professional Education Part 12

This is the Multiples Choice Questions Part 12 of Professional Education. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might be included in the actual examination. Good luck.

Be fully prepared for your exam, follow our tips on effective studying and test-taking strategies. Click here to read the tips:

Top 5 mindsets you need to practice before taking the board exam
Techniques on how to correctly answer the test questions during board exam
Tips on passing the board exam even if simultaneously combining work and self-review
More…

Professional Education Part 12

Choose the letter of the best answer in each questions.

1.A pupil whose mother is an OFW has been absent for the past three days. Considering the teacher’s roles and responsibilities, what action will you make?

a. Record the absences

b. conduct home visitation

c. Report to the guidance counselor

d. Conduct action research

Answer: b

2. As a researcher, which may be a good problem for a teacher’s action research to improve learning outcomes?

a. Class molave’s performance in NAT during the SY 2010-2011

b. High percentage of absenteeism during Fridays

c. turnover of teachers during the current school years

d. High percentage of tardiness during Mondays

Answer: a

3. How are schools influenced when parents’ measure of excellent school is children’s ability to read as early as pre-kindergarten?

a. Focus on academics

b. Integration of values in the curriculum

c. application of socio-emotional learning

d. Exclusive use of reading books published by the school

Answer: a

4. To respond to the needs of industry, which one do schools focus on?

a. Technical skills

b. Humanities

c. Basic literacy skills

d. Social relations

Answer: a

5. The shooting incidents in school campuses abroad have made school rethink of the curriculum. Which change are being introduced in schools to counteract campus violence?

Ⅰ. Inclusion of socio-emotional teaching

Ⅱ. The emphasis on the concept of competition against self and lot against

Ⅲ. Focus on academic achievement and productivity

a. Ⅰ and Ⅱ

b. Ⅰ and Ⅲ

c. Ⅱ and Ⅲ

d. Ⅰ , Ⅱ and Ⅲ

Answer: a

6. The wide acceptance of “bottom up ” management style has influenced schools to practice which management practice ?

a. Prescription of what ought to be done from the central office

b. Exclusion of politicians from the pool of quest speakers during graduation exercises

c. Involvement of students, parents, teachers and community in school planning

d. Allowing schools to do what they think is best

Answer :  c

7. in their desire to make school perform, the DepED then, published the ranking of schools in NAT results nationwide. As an effect of this practice, what did schools tend to do?

Ⅰ. Taught at the expense of NAT

Ⅱ. Conducted review classes for NAT at the expense of teaching

Ⅲ. Practiced the so-called teaching to the test

a. Ⅱ and Ⅲ

b. Ⅱ only

c. Ⅰ and Ⅲ

d. Ⅲ only

Answer: a

8. Large class size in congested cities is a common problem in our public school system. Which stop gap measure/s has/have schools taken?

Ⅰ.  The deployment of more teachers

Ⅱ. The implementation of 1:1 pupil textbook ratio

Ⅲ. The conduct of morning and afternoon sessions

Ⅰ,Ⅱ and Ⅲ

Ⅰ and Ⅱ

Ⅲ only

Ⅱ only

Answers: c

9. What does the acronym EFA imply to school?

Ⅰ. Practice of inclusive education

Ⅱ. The stress on the superiority of formal education over that of non-formal

Ⅲ. The acceptance of exclusive schools for boys or for girls

Ⅳ . The promotion of alternative learning system

a. Ⅱ and Ⅳ

b. Ⅰ and Ⅱ

c. Ⅰ and Ⅲ

d. Ⅰ  and Ⅳ

Answer: d

10. which conclusion can be derived from the case of teacher Rita described below? Teacher Rita is the lone teacher in a stand-alone remote multigrade school. Teacher Rita is the school head, nurse rolled into one.

a. The geographical location of a school has influence on the role of a teacher

b. A teacher of a remote school has more problems than that one in an urban setting.

c. A remote school cannot perform as well as a center school

d. A multigrade school is an indicator of a lack of budget for education

Answer: a

11. Which recent action/s show/s that political factors affect schools as agents of change?

Ⅰ. The strengthening of the teaching of English in Philippines schools

Ⅱ. The introduction of mandated subjects such as Rizal in the curriculum

Ⅲ. The practice of mainstreaming

Ⅳ . The turnover of day care centers room DSWD to DepED for supervision

a. Ⅰ and Ⅲ

b. Ⅰ and Ⅳ

c. Ⅱ and Ⅲ

d. Ⅱ and Ⅳ

Answer: d

12. In a Muslim area, what will a teacher REFRAIN from doing as she teacher how to cook adobo to her class?

a. She excludes pork from her adobo lesson.

b. She leads the class is a prayers before meals before they partake of the cooked adobo.

c. She exempts the Muslim children from the lesson on cooking adobo

d. She differentiates the task to the boys from the girls

Answer: a

13. For what main reason are school as change agents advised to offer courses that industries need?

a. Economic

b. Environmental

c. Political

d. Historical

Answer: a

14. For more efficient and effective management of schools as agents of change, one proposal for the DepED to do is to cluster remote stand-alone schools under one lead school head, which has the strongest influence on this proposal?

a. Political

b. Psychological

c. History

d. Geographical

Answer: d

15. Widespread abuse of mother earth prompted school to teach sustainable development. Which one does this prove about school?

a. Environmental factors influence the school as an agent of change.

b. Schools can easily integrate sustainable development in their curriculum

c. The curricula of schools are centered on Mother Earth

d. Sustainable development cannot be effectively taught in the classrooms.

Answer: a

16. Your class has several IP (Indigenous Peoples) children. Which one will facilitate pupils’ learning?

a. Make the IP children feel proud of themselves.

b. Group the class permanently by ethnic origin.

c. Stress the idea that IP children are different from the rest

d. Make the class feel that more is expected of non-IP children

Answer: a

17. Teacher Nenita discourages her students to watch TV excessively. The average student spends about twenty –four hours watching television in a week. According to research, how is learning affected by extensive TV viewing ?

a. Shorter attention span

b. Enhanced creativity

c. Improved thinking ability

d. Improved communication skills

Answer: a

18. The failure of independent study with most Filipino students may be attributed students’ ____.

a. high degree of independent

b. high degree of dependent on authority

c. Unpreparedness for schooling

d. ambivalence

Answer: b

19. With an increasing variety of family situations, a teacher needs to _____.

a. be careful not to inadvertently offend some student

b. encourages students to improve their family situation

c. assumes that all students want to know a variety of family situations

d. broadens students’ realization of different learning style

Answer: a

20. The adoption of a national language by the 1987 Constitution is designed primarily to ________.

a. does away with colonial mentality

b. facilitate communication among diverse linguistic groups

c. counteract elitism

Answer:  c

Facebook
Twitter
LinkedIn

LET: TLE Part 3

This is the Multiples Choice Questions Part 3 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 2

This is the Multiples Choice Questions Part 2 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 1

This is the Multiples Choice Questions Part 1 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 21

This is the Multiples Choice Questions Part 21 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 20

This is the Multiples Choice Questions Part 20 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 19

This is the Multiples Choice Questions Part 19 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »