LET: Professional Education Part 13

This is the Multiples Choice Questions Part 13 of Professional Education. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might be included in the actual examination. Good luck.

Be fully prepared for your exam, follow our tips on effective studying and test-taking strategies. Click here to read the tips:

Not passing the board exam does not mean you are not smart.
There are two sides of the coin, to pass the board exam or to fail it
Top 10 things to do in case you will not pass the board exam
More…

Professional Education Part 13

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. What is the most effective way of modeling high social and academic expectations for all?

a.  Explain the needs for teachers to have high expectations

b. Encourage internal and external stakeholders to articulate their expectation of the school.

c. Demonstrate shared communications to high academic and social expectation

d. Issue a list of guidelines on how to achieve high performance 

Answer: b

2. What characterize a school as a learning community?

. Shared mission/vision, goals and values

. Focused on co-curricular activities 

. Commitment to continuous improvement 

. Centralized governance 

.  Collective inquiry into best practices

a.  Ⅱ,Ⅲ,Ⅳ,Ⅴ

b. Ⅰ,Ⅲ,Ⅳ,Ⅴ 

c. Ⅱ,Ⅲ,Ⅳ 

d. Ⅰ,Ⅲ,Ⅴ

Answer: d

3. Schools aiming to boost student learning work on a/an _______ culture.

a. collaborative 

b. indigenous 

c. ethnic

d. authoritarian 

Answer: a

4. What is the BEST meaning of collaboration in school?

a. It is support for the beginning teachers

b. It is identifying mentors among the experienced teachers

c. It is working interdependently to analyze professional practice 

d. It is working independently to determine impact of practice

Answer: c

5. Which of this statement is the most effective way of communicating the vision-mission statement of the school?

a. Share vision-mission among stakeholders 

b. form committees to develop and /or reserve the vision-mission statement

c. aligns activities, program, and projects to the school vision-mission 

d. memorizes the vision-mission statement

Answer: c

6. Which of the following is NOT a principle of “sustainable development “?

a. living according to each personal attitude and lifestyle

b. Conservation of the earth ‘s vitality and diversity

c. Respect and care for the community of life

d. Improvement of quality of life

Answer: a

7. In 1990. A Congressional Commission to Review and Assess Philippine Education, otherwise known as the EDCOM, was created by a joint resolution of congress. What ate two principal reasons given by EDCOM for the declining quality of Philippine education?

a. (1) The country is not investing enough in the education system, and
(2) The education establishment is poorly managed.

b. (1) Good teachers leave the country, and
(2) The curriculum is crowded

c. (1) The number of OSY is increasing, and
(2) The teachers’ salaries and benefits are not enough,

d. (1) Founds are spent not for the purpose they are intended, and
(2) Strict bureaucratic procedures are imposed

Answer: a

8. When enrollment is small in the rural elementary schools two or three grade levels are combined in a ______ class taught by one teacher.

a. special

b. multicultural 

c. multigrade

d. indigenous

Answer: c

9. Which is the most essential characteristic of a Total Quality School model?

a. Clientele-focused

b. Empowerment 

.c. Involvement of stakeholder

d. Continuous improvement

Answer: d

10.  Which of the following intervention reduces stigma between social status and social selection in the educational system?

a. National Achievement Test

b. Education for all

c. National Collage Admission Examination

d. Education Service Contracting Scheme

Answer: d

11. John Dewey’s major contribution to the sociological foundations of education are the following EXCEPT ONE. Which is the exception?

a. School is a continuation of home; activities at home continue at school 

b. Education is a social process beginning unconsciously at birth. 

c. “True education” is transmission of knowledge from the teacher to the learner.

d. Facilitating education means being aware of the social condition of the learners.

Answer: c

12. What theory state that identical instructional environments, methods and resources may be effective for some learners and ineffective for others because of the differences in the learner’s biological and developmental set of characteristics?

a. Learning Style Theory 

b. Reading Readiness Theory 

c. Multiple Intelligence Theory

d. Emotional Intelligence Theory

answer: a

13.  In a school where academic performance is low, which of these alternative actions is LEAST effective?

a. Putting up a well-Educational Management Information System (EMIS)

b. Establishment a well-equipped Learning Management Resource Center (LRC)

c. Upgrading teaching competencies through in- service training

d. Producing support instructional materials

Answer: a

14. Which of these school practices helps create a positive learning climate?

a. Giving recognition or appreciation for teachers/staff accomplishments

b. Giving clear expectations to the academic community

c. Encouraging everyone to participate in accomplishing school goals and objectives 

d. Encouraging only the high performing teachers to apply for promotion

Answer: c

15. Arrange the Following according to Maslow’s Needs Hierarchy.

. Peace and comfort

. Health and safety

. Self-fulfillment of potential

. Recognition and prestige

a. ,,,

b. ,,, 

c. ,,,

d. ,,,

Answer: b

16. Which of these is Not a quality of an engaging learning environment?

a. Open communication among school head, teachers, parents, and student s

b. Student –centered learning activities

c. Innovation in enhancing learning for all types of learners

d. Centralized governance

Answer: d

17. Which of these is NOT  in Maslow’s Hierarchy of needs?

a. Physiological

b. Performance 

c. Socialization 

d. Self-actualization

Answer: b

18. Which is NOT among the major targets of the Child-Friendly School System (CFSS)?

a. All school children are friendly

b. All children 6-12 years old are enrolled in elementary schools.

c. All children complete their elementary education within six years.

d. All grade six students pass the division, regional and national tests.

Answer: d

19.  Which of following provisions guarantees accessible education for all?

a. Establish and maintain a system of free public education in the elementary and high school levels.

b. Encourage non-formal, informal and indigenous learning systems, as well as self –learning, independent and out-of-school study program.

c. Provide and maintain a system of scholarship grants, student loan programs, subsidies, and other incentives.

D. Establish, maintain and support a complete, adequate and integrated system of education relevant to the needs of the people and society.

Answer: a

20. Which of the following can contribute to the provision of quality education?

. Hire the best teacher applicants from the Division pool

. Provide adequate textbooks and other instructional materials

. Construct classroom and laboratory rooms 

.  Maintain sanitary, safe, child-friendly and conducive environment to learning.

a. ,,

b. ,,

c. and

d. ,, and

Answer: d

Facebook
Twitter
LinkedIn

LET: TLE Part 3

This is the Multiples Choice Questions Part 3 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 2

This is the Multiples Choice Questions Part 2 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 1

This is the Multiples Choice Questions Part 1 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 21

This is the Multiples Choice Questions Part 21 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 20

This is the Multiples Choice Questions Part 20 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 19

This is the Multiples Choice Questions Part 19 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »