LET: Social Science Part 2

This is the Multiples Choice Questions Part 2 of Social Science. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might be included in the actual examination. Good luck.

Be fully prepared for your exam, follow our tips on effective studying and test-taking strategies. Click here to read the tips:

10 things to do to focus on your Board Exam Review
Self-Review vs Review Center: Which is of more advantage to you?
3 Effective Prayers Before, During and After the Board Examination
More…

Social Science Part 2

1.  Which of the following describes the Battle of Manila Bay between American and Spanish naval forces?

a. The Americans ships outnumbered those of the Spaniards.

b. The Spaniards readily won the battle over the Americans.

c. It was a mock naval battle between the Spaniards and the Americans.

d. The Americans won the battle with great difficulty

Answer: a

2. What right and duty do Filipinos exercise when they participate in ratifying a proposed constitution?

a. Citizenship

b. Habeas corpus

c. Suffrage

d. Bill of Rights

Answer: c

3. The Old name of EDSA during the World War II

a. 19 de Junio

b. Highway 54

c. Highway 53

d. Highway 52

Answer: b

4. Who was the first president of the Republic of the Philippines when independence from the America was granted on july 4, 1947.

a. Pres. Corazon Aquino

b. Pres. Elpidio Quirino

c. Pres. Ferdinand Marcos

d. Pres. Manuel Roxas

Answer: d

5.  According to him President “…this Nation will be great again….!

a. Pres. Corazon Aquino

b. Pres. Elpidio Quirino

c. Pres. Ferdinand Marcos

d. Pres. Manuel Roxas

Answer: c

6. He had promised sweeping economic changes, and he did make progress in land reform, opening new settlements outside crowded Luzon island. His death in an airplane crash in March 1957, was a serious blow to national morale.

a. Pres. Ramon Magsaysay

b. Pres. Elpidio Quirino

c. Pres. Ferdinand Marcos

d. Pres. Manuel Roxas

Answer: a

7. Martial law remained in force until 1981 under Proclamation # ______.

a. 1081

b. 1425

c. 9994

d. 7610

Answer: a

8. What is SONA stands for?

a. State of the National Address

b. State of the Nation Approval

c. Status of the Nation Address

d. State of the Nation Address

Answer: d

9. What is Republic Act 8049?

a. Anti-Hazing Law

b. Anti sexual harassment Law

c. Law Protection Woman and Children against all forms of abuses, discrimination and exploitation

d. Expanded Senior Citizen Act of 2010

Answer: a

10. What is Republic Act 9994?

a. Anti-Hazing Law

b. Anti sexual harassment law

c. Law protecting Woman and Children against all forms of abuses, discrimination and exploitation

d. Expanded Senior Citizen Act of 2010

Answer: d

11. Republic Act 9262 adheres with

a. Anti-Hazing Law

b. Anti sexual harassment Law

c. Law Protecting Women and Children against all forms of abuses and exploitation

d. Expanded Senior Citizens Act of 2010

Answer: c

12. Republic Act 7877 also known as

A. Anti-Hazing Law

b. Anti sexual harassment law

c. Law Protecting Women and Children against all forms of abuses, discrimination and exploitation

d. Expanded Senior Citizen Act of 2010

Answer: b

13. Section 5 (5), Article XIV of the 1987 Constitution mandates the Government to give the highest budgetary to:

a. Department of Interior and Local Government

b. Department of Education

c. Department of Science and Technology

d. Department of Public Works and Highways

Answer: b

14. The chairmen of the 1972 Constitutional Convention

a. Former Presidents Garcia and Marcos

b. Former Presidents Garcia and Macapagal

c. Former Presidents Garcia and Quirino

d. Former Presidents Garcia and Roxas

Answer: d

15. With peace education in mind, What is NOT included

a. Dialogue

b. Mediation

c. Cooperation

d. Conflict

Answer: d

16. What is the very foundation of genuine peace and reconciliation

a. Happiness

b. Joy

c. Confrontation

d. Social Justice

Answer: d

17. The newly appointed secretary of DSWD by Pres. Noynoy Aquino

a. Jinky Soliman

b. Dinky Soliman

c. Paquito Ochoa, Jr.

d. Butch Abad

Answer: b

18. The first essay of Rizal

a. El Amor Partio

b. A la Juventud Filipina

c. Sa Aking Kabata

d. Mi Ultimo Adios

Answer: a

19. The Republic Act that requires us to teach Rizal and other Filipinos patriots to tertiary students

a. RA 7836

b. RA 7610

c. RA 1425

d. RA 9165

Answer: c

20. What is the Right of SUFFRAGE advocates

a. The Right of the people to vote

b. The Right of the people to vote and be elected

c. The Right of the people not to vote

d. The Right of the people for clean elections

Answer: b