LET: Social Science Part 4

This is the Multiples Choice Questions Part 4 of Social Science. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might be included in the actual examination. Good luck.

Be fully prepared for your exam, follow our tips on effective studying and test-taking strategies. Click here to read the tips:

Board exam for professionals is important and absolute in 5 powerful reasons
Top 5 risky behaviors to avoid during board exam reviews
Top 5 big mistakes when learning during board exam reviews
More…

Social Science Part 4

1. The process by which a person learns the requirements of the culture by which he or she is surrounded, and acquires values and behaviours that are appropriate or necessary in that culture

a. Assimilation

b. Enculturation

c. Culture relativism

d. Acculturation

Answer: b

2. The exchange of cultural features that results when group of individuals having different cultures come into continuous first hand contact; the original cultural patterns of either or both groups may be altered, but the groups remain distinct.

a. Assimilation

b. Enculturation

c. Cultural relativism

d. Acculturation

Answer: d

3. The process whereby a minority group gradually adapts to the customs and attitudes of the prevailing culture and customs.

a. Assimilation

b. Enculturation

c. Culture relativism

d, Acculturation

Answer: a

4. The principle that an individual human’s belief and activities should be understood in terms of his or her own culture.

a. Assimilation

b. Enculturation

c. Cultural relativism

d. Acculturation

Answer: c

5. The Commanding General of USAFFE

a. General Arthur MacArthur

b. General Douglas MacArthur

c. General Jonathan Wainright

d. General Edward P. King

Answer: b

6. The Commander of the American and Filipinos forces in Bataan

a. General Arthur MacArthur

b. General Douglas MacArthur

c. General Jonathan Wainright

d. General Edward P. King

Answer: d

7. The Commander of the American and Filipino forces in Corregidor

a. General Arthur MacArthur

b. General Douglas MacArthur

c. General Jonathan Wainright

d. General Edward P. King

Answer: c

8. The president of the Japanese-sponsored government

a. Sergio Osmena

b. Manuel L. Quezon

c. Jorge B. Vargas

d. Jose P. Laurel

Answer: c

9. The Chairman of the Japanese-sponsored Executive Commission in 1942.

a. Sergio Osmena

b. Manuel L. Quezon

c. Jorge B. Vargas

d. Jose P. Laurel

Answer: c

10. The island of corregidor is part of the province of

a. Cavite

b. Bataan

c. Zambales

d. Pangasinan

Answer: a

11. The government that was interrupted by the Japanese occupation.

a. First Republic

b. Second Republic

c. Third Republic

d. Commonwealth

Answer: d

12. In economy, _______ is a rise in the general level of prices of goods and services in an economy over a period of time.

a. Inflation

b. Mercantilism

c. Depression

d. Free trade

Answer: a

13. What event in history followed when the katipunan movement was discovered?

a. Philippines revolution/ Cry of pugadlawim

b. Treaty of Paris 1898

c. Execution of Rizal

d. Capture of Aguinaldo

Answer: a

14. The first American civil Governor

a. William Howard Taft

b. Wesley Merrit

c. Arthur Mac Arthur

d. Murray Barlet

Answer: a

15. The first American military governor

a. William Howard Taft

b. Wesley Merrit

c. Arthur Mac Arthur

d. Murray Barlet

Answer: b

16. The first president of the University of the Philippines

a. William Howard Taft

b. Wesley Merrit

c. Arthur Mac Arthur

d. Murray Barlet

Answer: c

17. Are traditional courtship songs in the Mexican-Spanish Tradition based on the habanera rhythm

a. Harana

b. Kundiman

c. Jazz

d. Modern

Answer: a

18. Teacher Alejandro would like to discuss among his students about Philippine National Artist. The following are all National Artist in the field of visual arts EXCEPT:

a. Pablo Amorsolo

b. Benedicto Cabrera

c. Federico Alcuaz

d. Vicente Manansala

Answer: a

19. The First Year students of Esteban Abada High School went to the National Museum as part of their field trip in  MAPEH, Katrina’s attention was particularly caught by an ethic instrument composed of four large hanging gongs used in Maguindanao, This is instrument is known as:

a. Kubing

b. Gandingan

c. Tambuli

d. Gangsa

Answer: b

20. JV was assigned by his teacher to report about Renaissance Art as part of  Art Appreciation paintings, Which is the best example of Renaissance Art era?

.a La Gloconda

b. The Starry Night

c. The Kiss

d. Spolarium

Answer: a