CSE: Analytical Ability Part 1

This is the Multiples Choice Questions Part 1 of Analytical Ability. In preparation for the Civil Service Exam, practice, and familiarize every question we have, it might be included in the actual examination. Good luck.

Be fully prepared for your exam, follow our tips on effective studying and test-taking strategies. Click here to read the tips:

Top 5 risky behaviors to avoid during board exam reviews
Top 5 big mistakes when learning during board exam reviews
Top 10 best food to eat for effective board exam review
More…

Analytical Ability Part 1

1. Iron: metal: : granite:            

a. marble

b. rock

c. sand

d. solid

Answer: b

2. Decibel: sound: : volt:            

a. watts

b. fire

c. electricity

d. lightning

Answer: c

3. Coward: brave: : philanthropist:              

a. selfish

b. kind

c. pessimist

d. optimist

Answer: a

4. Logic: reasoning: : ethics:              

a. character

b. behavior

c. subject

d. traits

Answer: b

5. Antenna: signal: : net:            

a. web

b. catch

c. gross

d. fish

Answer: d

6. Stanza: poem: : act:            

a. movie

b. opera

c. song

d. lyric

Answer: b

7. Astrology: Astronomy: :Alchemy:                  

a. Chemistry

b. Biology

c. Physics

d. Science

Answer: a

8. Census: population: : inventory:                    

a. accounting

b. merchandise

c. cost

d. list

Answer: b

9. Oath: promise: : contract:                    

a. license

b. contact

c. agreement

d. paper

Answer: c

10. Glimmer: Flicker: : murmur:              

a. whisper

b. shout

c. rumor

d. speak

Answer: a

11. Bouquet: flowers: : flock:

a. dogs

b. sheep

c. ship

d. cats

Answer: b

12. Rescind: law:: withdraw:              

a. bank

b. candidacy

c. deposit

d. resume

Answer: b

13. Hoax: deceive:: filibuster:            

a. delay

b. refuse

c. stop

d. none

Answer: a

14. Syllabus: course: agenda:              

a. subject

b. platform

c. meeting

d. lesson

Answer: c

15. Cat: kitten: horse:              

a. cab

b. puppy

c. stallion

d. pony

Answer: d

16. Evaporate: vapor: petrify:              

a. liquid

b. stone

c. magnify

d. cold

Answer: b

17. Canvas: painter: : marble:                

a. sculptor

b. rock

c. statue

d. form

Answer: a

18. Hammer: anvil: : pestle:                  

a. ground

b. grinder

c. mortar

d. knife

Answer: c

19. Librarian: books: : curator:              

a. atlas

b. encyclopedia

c. room

d. paintings

Answer: d

20. Archive: manuscript: arsenal:                

a. soldier

b. weapon

c. castle

d. king

Answer: b

Facebook
Twitter
LinkedIn

LET: TLE Part 3

This is the Multiples Choice Questions Part 3 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 2

This is the Multiples Choice Questions Part 2 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 1

This is the Multiples Choice Questions Part 1 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 21

This is the Multiples Choice Questions Part 21 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 20

This is the Multiples Choice Questions Part 20 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 19

This is the Multiples Choice Questions Part 19 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »