CSE: Numerical Ability Part 8

This is the Multiples Choice Questions Part 8 of Numerical Ability. In preparation for the Civil Service Exam, practice, and familiarize every question we have, it might be included in the actual examination. Good luck.

Be fully prepared for your exam, follow our tips on effective studying and test-taking strategies. Click here to read the tips:

10 things to do to focus on your Board Exam Review
Self-Review vs Review Center: Which is of more advantage to you?
3 Effective Prayers Before, During and After the Board Examination
More…

Numerical Ability Part 8

1. How many integers that are less than 20 are both divisible by 2 and 3?

a. 2

b. 3

c. 4

d. 5

e. 6

Answer: b

2. What is four times the square of fifteen?

a. 120

b. 240

c. 900

d. 3 600

e. 3 800

Answer: c

3. 15 is what percent of 80?

a. 53.40

b. 18.75

c. 15.00

d. 5.33

e. 1.88

Answer: b

4. What number is halfway between 53 and 85?

a. 67

b. 68

c. 69

d. 70

e. 71

Answer: c

5. How many times is 2.4 contained in 60?

a. 14.4

b. 25

c. 36

d. 40

e. 45

Answer: b

6. Which of the following does NOT belong to the group?

a. 23

b. 17

c. 11

d. 3

e. 1

Answer: e

7. If 15 hours ago the time was 11:30 p.m., what time is it now?

a. 8:30 a.m.

b. 12:30 p.m.

c. 1:30 p.m.

d. 2:30 p.m.

e. 8:30 p.m.

Answer: d

8. Suppose the time now is 19:30 a.m., what will be the time 16 hours from now?

a. 1:30 a.m.

b. 2:30 a.m.

c. 11:30 p.m.

d. 13:30 p.m.

e. 2:30 p.m.

Answer: a

9. What is (2/3 – 3/2) ÷ (2/4 + 3/2)?

a. 5/13

b. -5/13

c. 1

d. -1

e. 0

Answer: b

10. Find x if x (14+11) = 100.

a. 4

b. 5

c. 8

d. 10

e. 15

Answer: a

11. Given the equation 2 (x + 2y)= 6x, what is the value of x if y = 5?

a. 3

b. 5

c. 8

d. 10

e. 15

Answer: b

12. Solve the following: (5/6 – 2/15) / (3/5+14) = ______.

a. 7/18

b. 1/15

c. 3/4

d. 4/3

e. 15

Answer: c

13. If x = 1/3 and y = 2, which of the following is true?

a. 2y < 3x

b. 2y = 3x

c. 3x < y

d. 3x > y

e. y+1 = 3x

Answer: c

14. If 4y + 7 = 19, then (y/5) – 6 = ______.

a. 4 4/5

b. 5

c. -5 2/5

d. -6

e. -6 3/5

Answer: c

15. Which of the following expressions is equivalent to X2– 4x – 21/x + 3?

a. x+7

b. x-7

c. 7-x

d. X2 – 11

e. X2 – 3x + 7

Answer: b

16. What is m + n if 3m – n = 17 and m = 5?

a. 3

b. 4

c. 6

d. 7

e. 8

Answer: a

17. 2 (4+2) ÷ (3-2) (4+2) is equal to ______.

a. -2

b. 0

c. 6

d. 7

e. 8

Answer: c

18. What must be added to 7n – 4 to produce 9 – 3n?

a. 5 – 10n

b. 10n – 13

c. 5 – 3n

d. 13 – 10n

e. 4n + 5

Answer: d

19. Junior was y years old x years ago. How old will he be 2 years from now?

a. y + x+ z

b. y – x + z

c. y + x – z

d. y – x – z

e. y2 – x + z

Answer: a

20. The ratio of males to females in an organization is M to F. How many males are there if there are T females?

a. (M x T) + F

b. (M x T) / F

c. (F x T) + M

d. T + (F + M)

e. T + (M + F)

Answer: b

Facebook
Twitter
LinkedIn

LET: TLE Part 3

This is the Multiples Choice Questions Part 3 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 2

This is the Multiples Choice Questions Part 2 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: TLE Part 1

This is the Multiples Choice Questions Part 1 of TLE. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 21

This is the Multiples Choice Questions Part 21 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 20

This is the Multiples Choice Questions Part 20 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »

LET: MAPEH Part 19

This is the Multiples Choice Questions Part 19 of MAPEH. In preparation for the LET Exam, practice, and familiarize every question we have, it might

Read More »